Region

Miroslav Lazanski „zapalio“ Srbiju analizom stanja u vojsci! – (VIDEO)

Još se nisu stišale strasti od teksta vojnog analitičara Miroslava Lazanskog u kome je optužio političare da su „uništavajući vojsku doprinjeli velikim posljedicama katastrofe zbog poplava“, a on je ponovo zapalio Srbiju gostujući na TV RTS.

Naime, gostujući u specijalnoj emisiji RTS Lazanski je ponovio svoje optužbe tvrdeći da bi šteta od poplava bila mnogo manja da „demokratski ministri“ nisu reformisali vojsku u skladu sa savjetima NATO generala.

Vojska je poslije 2000. godine potpuno transformisana u duhu tri misije: misiju čuvanja teritorije, misiju pomoć narodu u elementarnim nepogodama i misiju mirovnih misija širom svijta. Bojim  se da je ova treća misija došla u prvi plan i da je zadatak pomoći narodu u elementarnim nepogodama stavljen u drugi plan. U zadnjih 20 godina u vojsku se jako malo ulagalo – rekao je Lazanski u prisustvu pukovnika Vojske Srbije Dragana Kotlarića.

Skandalozan je ovaj snimak, helikopter na užetu vuče spasioca i onoga koji se spasava. Mi u ovom času nemamo ni jedan helikopter koji vuče spasioca i onoga ko se spasava u sam helikopter. Prisiljeni smo da se ovaj ljulja na kraju užeta. Ne daj Bože da je jači vjetar šta bi se dogodilo? On treba da se uz pomoć sajle i vitla uvuče u helikopter.

Nama trenutno leti pet velikih helikoptera i četiri do pet manjih, što je na granici eksploatacije i maksimum naprezanja helikopterskih jedinica. Poleti nam lete pet i deset sati dnevno što je užasno puno. Šesti helikopter pokušavamo da osposobimo… To znači da je nivo zastupljenosti transportnih i spasilačkih helikoptera u našoj vojsci jako mali.

Hrvatska ima 14 transportnih helikoptera, a mi imamo šest od kojih trenutno leti pet, pojasnio je Lazanski.

Voditelj RTS pokušao je da stanje u vojsci opravda ekonomskom situacijom u zemlji, ali mu je Lazanski odgovorio da ono što nije uloženo u vojsku sad će biti plaćeno velikom materijalnom štetom.

Pošto nije ulagano sistematski u vojsku zadnjih 20 godina, reforme vojske su glamurozno slavljene kao vrhunske, a nama su savjetnici bili britanski i holandski generali i oni su nam ovako postrojili vojsku, i ovo je samo rezultat toga. Mi imamo ukupno četiri bataljona inžinjerije raspoređenih u četiri brigade i dva pontonjerska bataljona koji su pridodati riječnoj flotili. Šta mogu dva pontonjerska bataljona? – rekao je Lazanski.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog