Region

Brdo krenulo prema Malom Zvorniku

Klizišta u Malom Zvorniku pokrenula su brdo Kamen prema koritu Drine.

 

Ukoliko četiri miliona kubika zemlje završi u rijeci, Drina bi skrenula prema Malom Zvorniku i dovela do njegovog plavljenja, a zbog toga bio bi ugrožen i Zvornik i Republika Srpska. Dodatni problem su prirodni izvori koji su napravili podzemne vode koje ne mogu da otiču u nabujalu Drinu, pa se vraćaju u brdo zbog čega je neophodno što prije uraditi kaptažu da bi se ti riječni tokovi usmjerili u drugom pravcu. 

Za posljednjih nedjelju dana u rijeku se sa obližnjih brda strovalilo oko 100.000 kubika kamena i zemlje u Drinu, a klizište je već pregradilo trećinu korita rijeke kod Malog Zvornika.

Bogdan Dukić, zamjenik šefa kriznog štaba, očekuje da će mještani uz stručnu pomoć uspjeti da zaustave kretanje brda i da se neće ostvariti ovaj crni scenario. On napominje da se poplave smiruju, ali da je ugroženost od klizišta i odrona i dalje veoma velika.

„Na području malozvorničke opštine ima više od 60 klizišta od kojih je najkritičnije u blizini centra Malog Zvornika, kod pješačkog mosta koji povezuju ovu opštinu sa Republikom Srpskom. Ovo klizište je podijelilo grad na dva dijela i prekinut je saobraćaj u ovom dijelu magistralnog puta Mali Zvornik – Loznica. Ovaj dio puta uspijevamo na nekoliko sati da odblokiramo da bi prošlo vozilo hitne pomoći ili humanitarne pomoći. Međutim, za svega nekoliko sati klizište sve vrati u pređašnje stanje i zatrpa put, kao da ništa nismo ni uradili. Juče nam je prvi put, poslije sedam dana blokade, prošlo vozilo koje je nosilo humanitarnu pomoć”, ističe Dukić.

Klizište u centru opštine je presjeklo svaki vid komunikacije sa centrom mjesta, uključujući prelaz pešaka preko starog mosta, gasovod, vodovodne cijevi, telefonske kablove, zbog čega su dva dana bile u prekidu telefonske veze i internet. Zbog klizišta više od 200 porodica iz centra opštine i iz okolnih sela moralo je da napusti svoje kuće.

Sva je sreća, dodaje Dukić, da je do pomjeranja zemljišta došlo tokom dana, pa je narod na vrijeme uspio da se skloni, jer bi u suprotnom bilo ljudskih žrtava.

„Ljudi su mahom smješteni kod rođaka, a pojedini su smještaj pronašli u obližnjim školama”, dodaje Dukić.

Pojedini zaseoci u ovoj opštini danima su bili odsječeni, jer su bujice odnijele najmanje 11 mostova, a putevi su prekriveni deblima stabala. Dva do tri kilometra asfaltiranog puta potpuno je uništeno, a zbog pomjeranja tla čak i seljaci imaju problema da pronađu put do svog sela.

„Do sela Donje Trešnjice šest dana nismo uspjeli da dođemo. Najgore je što nismo znali da li poslije pokretanja klizišta ima mrtvih ili povrijeđenih i šta im je potrebno. Ja i još jedan šumar uspjeli smo da se do mještana probijemo i da im donesemo pomoć. Zatekli smo strašan prizor, jer se oko hiljadu kubika bukove šume survalo u ovo selo i kuće su bile zatrpane drvećem. Do tamo smo pomoć dopremali zaprežnim kolima brdskim putem preko Gornjeg Čitluka vodeći računa da nam drveće ne padne na glavu”, naglašava Dukić.

Malom Zvorniku trenutno je neophodna nafta, benzin, voda, teška mehanizacija, guseničari i kamioni. Donacija u nafti je stigla, ali to za sada nije dovoljno, jer su dnevne potrebe žitelja ovog srpskog naselja oko tri tone nafte.

Saobraćajna komunikacija sa Malim Zvornikom jedino moguća preko Zvornika u Republici Srpskoj. Vozila se upućuju na granični prelaz Novi most preko Zvornika do brane na hidroelektrani, preko koje putnici mogu samo pješke i koji za sada nije ugrožen. U toku se prokopava i alternativni pravac snabdevanja, a riječ je o starom putu koji je ranije postojao i koji ide od mjesta Naselje preko Bučevačkog potoka i izlazi u centar Malog Zvornika. To će biti samo alternativni put dostave hrane i goriva.

izvor: Politika.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog