Vijesti

Tomanić: Obavezno nositi masku u poplavljenim područjima

Doboj, jedan od najranjenijih poplavljenih područja gdje je voda dosegla abnormalne visine, sada strahuje od zaraze.

autor/foto: Frontal

Na sve strane su gomile blata, smeća i mulja, a vrućine koje su nakon poplava pogodile ovo područje učinile su prašinu nepodnošljivom. 

Slobodan Tomanić, načelnik Službe hitne pomoći u Doboju poručio je građanima poplavljenih područja da obavezno nose masku. 

„Voda je donijela prašinu. Tu će se bakterije razvijati. To ćemo udisati i inficirati se. Rukavice obavezno nositi. Rakija se može korisiti za dezinfekciju. Pogotovo kako auta prolaze prašina se diže. Javljaće se stomačne tegobe, prolivi i povraćanje. Ljudima treba što više probiotika, lineksa, nelita... Kada do toga dođe, ako prolivi budu dugotrajni i bolni osoba se treba javiti u Službu hitne pomoći ili u ambulante porodične medicine“, poručio je Tomanić. 

On je dodao da voda u Doboju nije za piće. 

„Za dva, tri dana uslovi za infekcije se nisu mogli stvoriti. Problem će nastupiti sa povremenim puštanjem vode u vodovode. Voda iz česme sada nije ni hemijski ni bakteriološki ispravna. Ljudi misle da će se to riješiti prokuvavanjem. Na taj način se mogu riješiti bakterija, ali zbog ovog svega došlo je do miješanja hemikalija koje se kuvanjem ne mogu uništiti. Voda je hemijski neispravna“, objasnio je Tomanović.

On je poručio da se voda ne smije koristiti ni za pranje tijela, već samo za higijenske potrebe kao što je zalivanje šolje. Građanima se poručuje da piju flaširanu vodu i koriste vlažne maramice kako bi prašinu očistili sa tijela.

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog