Vijesti

Stanje vodostaja u Republici Srpskoj

U opštini Bijeljina velike vode su i dalje prisutne na rijeci Savi sa trendom opadanja 1 do 2 centimetra na čas. Voda iz poplavljene kasete na potezu Visoča povlači se sa povlačenjem rijeke Save i do danas se povukla za oko 45 cm.

Na mjestu proboja drinskog nasipa u širini od sto metara  vode se nešto  brže povlače. Na kanalu Dašnica koji dijeli melioraciona područja, odnosno na njegovim nasipima provode se mjere odbrane od poplava kako bi se zaštitilo područje od 5500 ha.

U Gradišci rijeka Sava opada i trenutno je vodostaj za 72 centimetra viši od kote redovne odbrana od poplava. U Srpcu je za 66 cm, u Brodu  62 cm, Šamcu 44 cm i u Rači 123 cm. Na području Broda rijeka Sava je 62 cm viša od kote kada se uvodi redovna odbrana od poplava. Trenutno se od strane Javne ustanove „Vode Srpske“ i Civilne zaštite opštine Brod provode mjere na zaštiti nasipa u smislu sprečavanja klizišta i procurivanja kroz nasip. Crpna stanica je u pogonu tako da je melioraciono područje zaštićeno.

Na području Šamca dio grada još uvijek je pod vodom ali vode Save i Bosna opadaju i za dva dana trebalo bi da se steknu uslovi za povlačenje vode sa ulica. Na području Lončara koji su zahvaćeni poplavom voda se lagano povlači i brzina povlačenja zavisiće od nivoa rijeke Save. 

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog