Vijesti

Doboju ne prijeti opasnost od novih poplava

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je da se u Doboju rijeka Bosna povukla u korito i da gradu ne prijeti opasnost od novih poplava.

izvor: Srna

U izvještaju u 14.00 časova navodi se da je nastavljeno čišćenje stambenih objekata i dezinfekcija, i odvoz smeća i kabastog otpada sa ulica, te odvoz uginulih životinja po prijavama građana. 

U najvećem dijelu Doboja puštena je struja i vrše se pripreme za uključenje električne energije u najugroženije dijelove grada. Ekipe "Telekoma Srpske" izvode radove, pa je u dijelu grada uspostavljena fiksna telefonija. Voda iz vodovodne mreže još je tehnička i nije za piće. 

Na punktovima koje je uspostavio Crveni krst vrši se podjela humanitarne pomoći, a, prema podacima Republičke uprave Civilne zaštite, potrebni su hrana i pelene za bebe, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, pumpe za ispumpavanje vode, kao i osnovni namještaj i posteljina. 

Šamac se još nalazi pod vodom čija dubina na pojedinim mjestima iznosi i do jedan metar. Trenutno se vrši zbrinjavanje ljudi sa poplavljenih područja, dok se u dijelovima opštine, gdje se voda povukla vrši čišćenje i dezinfekcija objekata, kao i uklanjanje uginulih životinja uz nadzor veterinarskih službi. 

Na dijelovima opštine Šamac koji su i dalje poplavljeni vrši ispumpavanje vode i u toku je asanacija terena. Na ispumpavanju vode angažovane su dvije pumpe većeg kapaciteta od kojih je jedna iz NJemačke, a druga iz Poljske. 

U gradu Bijeljina su tokom dana nastavljeni radovi na sanaciji dašničkog nasipa uz angažovanje 100 pripadnika vojske i oko 100 mještana Mjesne zajednice Crljelovo. 

Vrši se kontrola nasipa i prilikom pojave procurivanja preduzima se interventno djelovanje sa šipovima, talpama i vrećama. Takođe, vrši se proširivanje otvora na drinskom nasipu. 

Iz Civilne zaštite ističu da će saobraćaj na Pavlovića putu biti u prekidu do 19.00 časova, ali da je obezbijeđen alternativni pravac preko Dijelova za putnička vozila i teretna vozila do pet tona. 

U gradu Banjaluka situacija na terenu bolja je nego juče i procjenjuje se da bi u toku dana mogao biti završen odvoz krupnog smeća. Snabdijevanje električnom energijom i vodom je normalizovano, a fiksna i mobilna telefonija su u funkciji. 

U opštinama Teslić, Modriča i Brod prošla je opasnost od poplava i trenutno se vrši čišćenje i dezinfekcija objekata koji su bili zahvaćeni nepogodama. 

U Modriči je u toku registracija klizišta koja su pomjerila i u potpunosti uništila dvije kuće u Mjesnoj zajednici Koprivna i četiri kuće u mjesnim zajednicama Vranjak i Dugo Polje. 

U ovoj opštini u ovom trenutku najpotrebnije su pumpe za ispumpavanje vode, mašine, odnosno rovokopači i pogonsko gorivo. 

U opštini Brod trenuntno je zaplavljeno 120 kuća, poplavljene su 34, a osam kuća je iseljeno. 

U opštini Kozarska Dubica u mjestu Ševarlije poplavljeno je osam kuća, a podzemne i zaobalne vode rijeke Une i Save zaplavile su oko 1.500 hektara zemljišta, dok je u selu Glavinac i Gradina pod vodom 16 kuća, kojima je nemoguć pristup kopnenim putem. 

Na području opštine Jezero se stanje normalizuje, rijeke su se povukle u korita i nema poplavljenih objekata ali klizišta ugrožavaju puteve u mjesnim zajednicama Ljoljići, Ćerkezovići i Đumezlije. 

U ovoj opštini ističu da je problem što su se pojavili glodari i razni insekti, a iz Republičke uprave Civilne zaštitet ističu da je u ovom trenutku najpotrebnije nabavka sredstva za dezinfekciju, isušivača i kamion nosivosti 10 tona. 

U opštini Sokolac je još prisutno izbijanje i dotok podzemnih voda u Mjesnoj zajednici Podromanija, gdje je i dalje jedna kuća ugrožena.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog