Vijesti

Od ponedjeljka povlačenje povjerenika iz Doboja i Šamca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć da je plan Republičkog štaba za vanredne situacije da se od ponedjeljka, 26. maja, ukoliko se ispune uslovi, sve aktivnosti u vezi sa saniranjem posljedica poplave prenesu na lokalne zajednice, pa će isključivo lokalne vlasti voditi računa o svemu.

 "To znači povlačenje povjerenika, ukoliko se za to ispune uslovi, i vraćanje svih funkcija u ruke gradske vlasti i nadležnih organa koji tamo rade", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla novinarima da se analiziranjem stanja u Doboju i Šamcu može konstatovati da se stvari polako stabilizuju, ali da će proći još dosta vremena prije uspostavljanja svih funkcija.

"Svjesni smo da svaki dan vidimo određene pomake, čak je i stanje bolje ako ga poredimo večeras sa stanjem tokom jutra", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je za Doboj uveden novi sistem raspodjele hrane, prema kojem predsjednici mjesnih zajednica i zajednica etažnih vlasnika dolaze u centralno skladište Crvenog krsta sa spiskovima i preuzimaju hranu za svoje građane i vrše podjelu.

Cvijanovićeva je naglasila da takav isti princip važi i za ruralne djelove.

"Namjera je i da se uspostavi javna kuhinja i ona bi trebalo da počne sa radom najkasnije u ponedjeljak, 26. maja, dok će Dom zdravlja početi sa radom sutra, a i druge institucije se polako stavljaju u funkciju", najavila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je otpad izvučen iz dosta javnih zgrada, te da se još uvijek kupi, te da građani još čiste stanove i izbacuju otpad, dodajući da podrumi zgrada nisu sanirani, da još mulj nije ispumpan, ali da se radi na tim aktivnostima.

Cvijanovićeva je rekla da je u Doboju angažovan veći broj kamiona, utovarivača, cisterni na izbacivanju i odvoženju kabastog otpada, te čišćenju grada.

Govoreći o stanju u Šamcu, ona je istakla da u toj opštini predstoji još mnogo stvari da se urade da bi se vratio život na područje Šamca.

Prema njenim riječima, pumpe za izbacivanje vode konstantno rade, a voda je u odnosu na juče spala za dvadesetak centimetara.

Cvijanovićeva je dodala da se u Šamcu nalaze njemačke ekipe za prečišćavanje vode, koje to uspješno rade.

Ona je rekla da na području opštine Šamac oko 50 odsto mjesnih zajednica ima struju, najavivši nastavak aktivnosti na snabdijevanju stanovništva električnom energijom.

Cvijanovićeva je dodala da u Šamcu četiri vojničke kuhinje stavljene u funkciju, te da se planira uspostavljanje javne kuhinje i da procjene govore da će biti potreba za oko osam do 10.000 obroka dnevno.

Izvor:Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog