Vijesti

Nakon stabilizacije, pažljivo analizirati postupke

Predsjednik Narodne skuštine Republike Srpske Igor Radojičić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Safet Softić saglasili su se danas da, nakon stabilizacije stanja u BiH, treba pažljivo analizirati sve što je urađeno, kao i ono što nije učinjeno na vrijeme da bi posljedice poplava bile što manje.

 

Sagovornici su, nakon sastanka u Sarajevu, napomenuli da, uprkos činjenici da je došlo do pada prihoda i enormnog rasta potreba, ni u kom slučaju plate i naknade u cijeloj BiH ne bi trebalo da budu smanjene, ali da vrijeme koje dolazi traži od svih građana da iskažu veću solidarnost i saradnju.

Radojičić smatra da određene institucije BiH nisu adekvatno reagovale na situaciju na područjima koja su pogođena elementarnim nepogodama.

"Imamo primjedbe na rad pojedinih institucija BiH. Šesta je godina ekonomske krize i sasvim je evidentno da su mnogi budžeti na nižim nivoima vlasti u deficitu i finansijskim problemima, a da budžet institucija BiH bilježi suficit ili nije u rebalansu. Nije ravnomjerno nošen teret krize", naglasio je Radojičić.

Radojičić je istakao da prostor koji je obuhvaćen poplavama naseljava 85 odsto stanovništva Republike Srpske, da su poplavljeni brojni privredni subjekti, te da su najugroženiji Doboj i Šamac.

Prema njegovim riječima, nakon prve faze spašavanja ugroženog stanovništva, u toku su faze čišćenje i dezinfekcija terena i objekata, što je u nadležnosti lokalnih zajednica i pomoći Republike.

On je istakao da je na ugroženom terenu angažovano mnogo tehnike, dobrovoljaca, aktivista, medicinskih radnika, pripadnika Civilne zaštite i Oružanih snaga BiH, kojima je odao posebno priznanje za veliku pomoć poplavljenom stanovništvu.

Radojičić je napomenuo da slijedaća faza - sanacije štete od poplava mora da bude sistematski pripremljena i provedena, te da postoji mogućnost da Doboj i Šamac budu proglašeni za područja od posebnog interesa, što bi podrazumijevalo uvođenje drugačijih poreskih stopa i taksi, kao i određene podsticaje i povoljnosti za razvoj i investicije na tim područjima u odnosu na druge dijelove Republike.

On je istakao da lokalne zajednice i republički organi ulažu ogromne napore da ugroženo stanovništo bude redovno i brzo snabdjeveno hranom, vodom, lijekovima i drugim potrepštinama.

Predsjedavajući Predstavničkgog doma federalnog parlamenta Safet Softić rekao je novinarima da je najviše riječi tokom sastanka sa Radojičićem bilo o posljedicama poplava i klizišta u BiH, kao i mjerama na sanaciji štete.

"Razmijenili smo informacije i ideje o tome kako treba da sarađuju entitetske vlade i parlamenti na planu efikasne sanacije posljedica katastrofalnih poplava", naveo je Softić.

Prema njegovim riječima, na sastanku su razmijenjena mišljenja i o aktuelnim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i FBiH, kao i na nivou BiH.

Softić je podsjetio da je Parlament FBiH već obavio raspravu i donio određene zaključke u vezi sa nizom mjera i aktivnosti, uključujući i izmjene određenih zakona, na ublažavanju šteta od poplava i pomoći ugroženom stanovništvu.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog