Vijesti

Gdje su nestali čamci za spašavanje? (Video)

Civilna zaštita Republike Srpske vapila je u posljednjim poplavama za čamcima. BN televizija je istražila koliko je čamaca Odlukama Vlade u posljednjih nekoliko godina kao pokretna vojna imovina podijeljeno po raznim adresama i gdje su ti čamci završili.

 

Kroz 138 odluka koje su objavljene u Službenom glasniku, Vlada Srpske je od novembra 2010. do aprila 2012. godine bez naknada vršila prenos prava korišćenja na pokretnoj vojnoj imovini. 

Samo u tri slučaja adresa na koju je u ovom periodu isporučena vojna imovina bila je Civilna zaštita. 

Kada su počele poplave u Srpskoj zvanična informacija je glasila da Civilna zaštita Republike Srpske nema dovoljno čamaca. 

Na desetine različitih vojnih čamaca podijeljeno je odlukama Vlade po raznim adresama od 2010 godine.

52 vojna čamca završila su, tako piše u Službenom glasniku iz jula 2011. godine, u opštini Šipovo. Nezvanično, sadašnje rukovodstvo ove opštine o tome nema mnogo podataka. Do promjene vlasti u Šipovu došlo je nakon posljednjih lokalnih izbora 2012 godine.

Trebinje je odlukom iz Službenog glasnika iz avgusta 2011. godine dobilo 27 različitih vojnih čamaca. Sadašnje rukovodstvo ovog grada potvrdilo nam je da nema pojma o kakvim čamcima se radi i gdje su, ako su dodijeljeni Trebinju, završili. Do promjene vlasti u Trebinju došlo je nakon posljednjih lokalnih izbora. 

Još vojnih čamaca dodijeljeno je drugim opštinama i organizacijama.

Predsjednik Vlade uvjerava kako su svi ti čamci stavljeni na raspolaganje.

U nepune dvije godine podijeljeno je odlukama vlade nebrojeno vojnog pokretnog materijala, Kamiona, džipova, lopata, ašova. Saznajemo da je uništeno oko 25 000 pari čizama jer niko nije htio da ih kupi. Nezvanično velika većina dodijeljenog materijala po opštinama je podijeljena i rasprodana. 

Specijalnom tužilaštvu Srpske je zbog takvih radnji u nekim opštinama podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. 

Predsjednik Vlade ponavlja, svi čamci koje smo imali stavljeni su na raspolaganje u poplavama.

Odlukama Vlade raznoraznim licima i organizacijama su dijeljene pumpe za vodu, agregati, ronilačka oprema. Nekakav izvještaj bi morao da pokaže gdje je to sve završilo i pod kojim uslovima.

izvor: BN

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog