Vijesti

Zdravstvene ustanove obavezne da pruže kompletnu uslugu stanovnicima sa poplavljenih područja

Svaki dom zdravlja obavezan je da primi pacijenta iz ugroženih područja nezavisno od toga gdje je on registrovan u tim porodične medicine.

izvor: Frontal

Dok traje vanredna situacija, u pojedinim opštinama u RS, sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke, obavezne su da svim stanovnicima sa područja ugroženim poplavama pruže kompletnu zdravstvenu uslugu i lijekove na recept bez obzira da li kod sebe imaju zdravstvenu knjižicu, poručili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. 

To znači da je svaki dom zdravlja obavezan da primi pacijenta iz ugroženih područja nezavisno od toga gdje je on registrovan u tim porodične medicine, dok traje vanredna stituacija u njihovim opštinama. 

“Ukoliko kod sebe stanovnici sa ovih područja nemaju zdravstvenu knjižicu, zdravstvene ustanove su dužne da vode posebnu evidenciju (ime i prezime i matični broj), kako bi se po okončanju vanredne situacije u RS u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i zdravstvenih ustanova dogovorio način regulisanja nastalih troškova”, rekli su iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o plaćanju participacije na liječenje, za vrijeme trajanja vanrednog stanja, zdravstvene ustanove treba da postupe u skladu sa svojim planovima za vanredne situacije, a prema Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama RS.

Napominju da je poslovnica Fonda zdravstvenog osiguranja u Doboju počela sa radom.

“Prema informacijama iz Fonda zdravstvenog osiguranja stanovnici kojima je u poplavama uništena zdravstvena knjižica mogu, kada budu u prilici, sa novom knjižicom da se jave u najbližu poslovnicu Fonda kako bi je i ovjerili”, objasnili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog