Vijesti

Međunarodni eksperti počinju procjenu štete

Oko 120 eksperata iz UN, Svjetske banke, Evropske komisije i drugih međunarodnih institucija, od kojih je 30 iz EU, biće angažovano na procjeni štete prouzrokovane katastrofalnim poplavama u BiH.

Među prvima su stigli tri stručnjaka iz Velike Britanije i jedan iz Slovenije, izjavila je danas Srni ekspert Civilne zaštite EU, Šveđanka Kajsa Nortmark.

"Riječ je pretežno o građevinskim inženjerima i drugim stručnjacima za procjenu štete od poplava i klizišta, čiji je zadatak da utvrde stepen oštećenja ili uništenja objekata, mostova, putne i željezničke infrastrukture, kao i eventualni dodatni rizik od poplava", precizirala je Nortmarkova. 

Prema njenim riječima, eksperti iz međunarodne zajednice trebalo bi da procijene i mogućnosti saobraćaja i stanja putne mreže u BiH nakon poplava. 

Ona je potvrdila da bi finalni izvještaj međunarodni eksperti za procjenu štete u BiH trebalo da do 18. juna predaju nadležnim stranim i domaćim institucijama, u prvom redu Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji, što je jedan od preduslova da BiH dobije međunarodnu finansijsku pomoć za obnovu i sanaciju štete od katastrofalnih poplava.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog