Vijesti

Mandić - Knjiženje vojne imovine bilo bi nezakonito

Zamjenik pravobranioca BiH Mlađan Mandić rekao je da bi eventualno knjiženje vojne imovine, koje je najavio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, bilo nezakonito, jer za takvu odluku ne postoji pravni osnov.

"Da može početi knjižiti vojnu imovinu, za to mora postojati pravni osnov. Mora postojati dokument na osnovu kojeg će imovinu uknjižiti", istakao je Mandić i dodao da je Osmić pobrkao stvari i da ne razumije to šta najavljuje. 


Mandić smatra da se u cijelu priču umiješala politika, što nije dobro. 

"Kada se političari dogovore, Pravobranilaštvo BiH će imovinu i uknjižiti. Ali, ovako se ne može raditi. Osmić želi samoinicijativno da radi. Mora se poštovati zakon. On je pomiješao politiku i pravo, tako da to što on tvrdi nije razumljivo i nije jasno. Diže prašinu bez ikakvog razloga", rekao je Mandić za "Dnevni avaz". 

Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš navodi da joj nije poznato šta je Osmić najavio, te pojašnjava da je zadatak Ministarstva odbrane BiH da pripremi sve podatke o knjiženju vojne imovine.

"Imamo nekoliko lokacija koje mogu biti uknjižene na Ministarstvo odbrane BiH. To su lokacije u Žepču, Orašju i Livnu. Riječ je o kasarnama koje su napravljene prije rata i mogu biti uknjižene, za razliku od drugih lokacija. Ali, budući da ne znam šta je Osmić govorio, šta najavljuje, ne bih da bilo šta više komentarišem", rekla je Pendeševa. 

Osmić je ranije najavio da će knjižiti pojedine perspektivne vojne lokacije kao vlasništvo BiH, što je u aprilu 2010. godine na ministarskom sastanku u Talinu postavljeno kao uslov za BiH da bi počela da primjenjuje Akcioni plan za članstvo u NATO.
Izvor:Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog