Vijesti

Lukač: Istraga o trošenju sredstava namijenjenih zaštiti od poplava

Policija FBiH pokrenuće istragu kako bi utvrdila je li bilo protivzakonitog trošenja sredstava namijenjenih za zaštitu od poplava, najavio je Direktor policije MUP-a FBiH, Dragan Lukač.

"Situacija je takva da se ne može ostati gluv i nijem. Neko mora odgovarati, a mi ćemo, ukoliko utvrdimo postojanje krivičnog djela, zajedno s tužilaštvima podići krivične prijava", rekao je Lukač. 

Cilj istrage je da se utvrdi postoji li odgovornost za ogromne posljedica poplava koje su u maju pogodile BiH. Lukač objašnjava da će na meti istražilaca posebno biti entitetsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Uprava civilne zaštite, kao i Agencija za područje rijeke Save. 

Prema entitetskom zakonu o vodama ta agencija ovlašćena je da pravi planove za sprečavanje i smanjenje štetnih uticaja od poplava za što dobija značajna finansijska sredstva.

"U tom smislu izvršićemo provjere je li bilo nepravilnosti u investiranju. Takođe, ćemo provjeravati što su uradili entitetsko Ministarstvo poljoprivrede te slična ministarstva na kantonalnom nivou", rekao je ovaj visoki policijski funkcioner.

Uprava civilne zaštite FBiH u proteklih deset godina za pripremu mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća dobila na raspolaganje 163 miliona konvertibilnih maraka. Dio tih sredstava Vlada Federacije BiH je, suočena s ozbiljnim manjkom u budžetu, posudila kako bi zakrpila proračunske rupe uz obavezu da pozajmljeni novac naknadno vrati, pišu federalni mediji, a prenosi "Index".

U 2013, tako je iz fonda namijenjenog zaštiti od prirodnih nesreća za federalni budžet pozajmljeno 16 miliona KM, a u februaru ove godine još 20 miliona KM (oko 10 miliona evra).

izvor: Index.hr

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog