Vijesti

Izmjene Krivičnog zakona BiH vode ka centralizaciji

RS ne treba da podrži izmjenu Krivičnog zakona BiH bez obzira na to što postoje prijetnje da će BiH završiti na crnoj listi jer te izmjene vode dodatnoj centralizaciji BiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je juče izjavio da će od srpskih delegata u Domu naroda BiH javno i putem pisma zatražiti da glasaju protiv izmjena Krivičnog zakona BiH, čije usvajanje je zatražio Manival, ekspertski tim za pranje novca Savjeta Evrope, koji je zemljama članicama preporučio stavljanje BiH na listu zemalja nebezbjednih za finansijske transakcije ako izmjene tog zakona, uz izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ne budu usvojene.

Dodik je rekao da se ograđuje od poslanika iz RS koji su u Predstavničkom domu prije nekoliko dana glasali za izmjene Krivičnog zakona BiH.

"Stav Vlade RS i MUP-a je bio negativan, moj stav kao predsjednika je da ne glasaju za izmjene Krivičnog zakona", rekao je Dodik, podsjetivši da je zakon nametnuo visoki predstavnik, te je napomenuo da sve stvari koje Evropa traži mogu biti uređene kroz postojeće entitetske krivične zakone.

"Ne može se na taj način prijetnjama centralizovati zemlja. Moglo se ići na to da se izmijeni i usaglasi krivično zakonodavstvo u entitetima i potpuno ujednači. To je način na koji BiH može da rješava sva ta pitanja. RS nema teroristički potencijal i to se zna. Možda on leži na nekom drugom mjestu i RS neće biti kolateral u tom pogledu", naglasio je Dodik.

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i delegat iz SNSD-a, izjavio je da očekuje da Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona budu na dnevnom redu sjednice Doma naroda u petak.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog