Vijesti

Poplava otkrila masovnu grobnicu kod Doboja

U naselju Usora, na području opštine Doboj, pronađena je masovna grobnica, druga koja je otkrivena poslije poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Bujica je otkrila lokaciju grobnice za kojom se tragalo već duže vremensko razdoblje. Do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci četiri te nekompletni posmrtni ostaci dvije žrtve. 

"Posmrtni ostaci pronađeni su na udaljenosti oko 400 metara od Željeznog mosta na kojem je, prema našim informacijama, u ljeto 1992. godine ubijeno 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jablanica, na području općine Maglaj", istakla je Čengić. 

Do sada, u ranijim ekshumacijama proteklih godina, pronađene su četiri žrtve na različitim lokacijama na području općine Doboj i Sremske Mitrovice, pojasnila je Čengić.

Konačnu riječ daće DNK analiza, a posmrtni ostaci nakon ekshumacije prevezeni su u prosekturu Gradskog groblja Visoko, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada.

Pretraživanje se radi strojevima, dodala je Čengić, a zatim ručno, dok će se ekshumacija nnastaviti i u budućnosti, jer je potrebno pretražiti šire područje i lijevu obalu rijeke Bosne.

Ono što je karakteristično za pronađene žrtve je da su pronađene potrbuške, s rukama vezanim žicom na leđima, istakla je Čengić.To je do sada drugi slučaj pronalaska grobnice uslijed poplava, a obje su na području Doboja.

izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog