Vijesti

Usaglašeno 19 projekata pomoći stanovništvu

SARAJEVO- Oružane snage BiH i Eufor usaglasili su 19 projekata pomoći civilnom stavništvu na područjima zahvaćenim elementarnim nepogodama poplavama i klizištima, koji će biti realizovani tokom zajedničke vježbe "Disteks" koja počinje sutra.

Pripadnici Oružanih snaga BiH i Eufora, u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica, biće uključeni u projekte odbrane od poplave, pomoći u saniranju putnih komunikacija i klizišta, transportu hrane, vode i potrebnih materijala u nepristupačne predjele, pružanje privremenog smještaja i zbrinjavanje civilnog stanovništva. 

Tokom ove operacije vršiće se čišćenje terena, deratizacija, dezinsekcija područja zahvaćenih poplavama u tokovima Bosne, Save i Drine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Predviđeno je i pružanje pomoć sanitetskih i ABHO stručnih resursa civilnim strukturama, uklanjanje nanosa raznog materijala kao posljedica poplave, pružanje pomoći u stvaranju uslova za povratak stanovništva u svoje domove, te u otklanjanju opasnosti od pomjerenih minskih polja. 

U saopštenju se dodaje da su završene posljednje pripreme za realizaciju četiri projekta u Maglaju, Doboju, Posavskom kantonu i Brčko distriktu, te da je nastavljeno i zajedničko djelovanje timova za civilno-vojnu saradnju Oružanih snaga BiH i LOT timova Eufora na područjima pogođenim elementarnim nepogodama. 

U koordinaciji sa predstavnicima lokalnih vlasti, ovi timovi sačinili su niz novih projekata za sanaciju područja pogođenih elementarnim nepogodama, koji će biti realizovani tokom zajedničke vježbe. 

Svi personalni resursi i mehanizacija, koji su prvenstveno planirani za vježbu "Dinamičan odgovor 14-5", biće preusmjereni na pomoć civilnom stanovništvu. 

U ovoj vježbi učestvovaće oko 770 pripadnika Oružanih snaga BiH, 550 pripadnika Eufora, kao i 22 kadeta Vojne akademije iz Merilenda. 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog