Vijesti

Pandurević - Vlada odgovorna za "tehnički remont" i "RAOP"

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević uputila je danas oštre kritike na račun Vlade Republike Srpske, za koju smatra da je najodgovornija za ogromne gubitke preduzeća "Tehnički remont" iz Bratunca i "Energoinvest – Rasklopna oprema" /RAOP/ iz Istočnog Sarajeva.

"Prije skoro mjesec dana SDS je upozorio da je rukovodstvo `Tehničkog remonta` nanijelo ogromne gubitke ovom preduzeću, sklapajući ugovor sa firmom `Skaut` o opravci 28.000 komada pušaka, o čemu postoje i prijave radnika podnijete istražnim organima u Republici Srpskoj i Tužilaštvu BiH", izjavila je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema tvrdnjama Pandurevićeve, "dok je Bratunac bio poplavljen, na volšeban način pribavljene su sve potrebne dozvole i to oružje je izvezeno".

"Prema našim informacijama, dozvolu za izvoz `Skautovog` oružja dobila je Republička direkcija za promet oružja i vojne opreme, a kupac je firma iz Austrije", navela je Pandurevićeva.

Ona smatra da je Republička direkcija zapravo "paravan firmi, najblaže rečeno, sumnjivog poslovnog ugleda u svijetu" i dodaje da takvo ponašanje može otvoriti novu aferu u BiH.

Pandurevićeva je najavila da će SDS na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH tražiti da se ispita čitav slučaj, dodajući da je sporna i privatizacija "Tehničkog remonta".

Ona je Vladi Srpske uputila oštre kritike i u vezi sa stanjem u kojem se nalazi RAOP iz Istočnog Sarajeva, nakon što su njegovu nepokretnu imovinu kupili ruski partneri i formirali novo preduzeće, pri čemu je ministre finansija, te industrije, energetike i rudarstva Zorana Tegeltiju i Željka Kovačevića optužila za nepotizam prilikom imenovanja direktora i zamjenika direktora.

Prema njenim riječima, ove poteze "pokvario" je Okružni sud Istočno Sarajevo koji je naložio da se ponovo razmotri žalba RAOP-a na procjenu pokretne imovine, za koju RAOP tvrdi da je Poreska uprava potcijenila.

"Rezultat uhljebljenja zetova, bratića i kuma jeste da je preduzeće sahranjeno, jer je vlasnik atesta i licenci i dalje RAOP, a da bi se dobili novi atesti potrebno je više od godinu dana. Dodatno, RAOP je tužio Republiku Srpsku i traži obeštećenje od 15 miliona KM zbog Protokola koji je za predizborne svrhe 2012. godine potpisala i prekršila Vlada Republike Srpske", zaključila je Pandurevićeva.

Izvor:SRNA
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog