BiH

Tučić: Prijedlozi za selektivne carine politički motivisani

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić protivi se inicijativama za uvođenje carina na određene kategorije proizvoda i zatvaranje granica za izvoz, ocjenjujući da je riječ o politički motivisanim prijedlozima.

Tučić u intervjuu Srni ističe da će od velikog značaja biti mjere koje će preduzimati ostale zemlje regiona pogođene poplavama. 

Više faktora uticaće na mjere spoljnotrgovinske politike koje će, eventualno, biti neophodne, pri čemu se ne smije zaboraviti da je BiH članica regionalnih trgovinskih struktura koje imaju svoja pravila i procedure. 

"Donošenje ishitrenih mjera, uz nepoštivanje procedure koje smo prihvatili, moglo bi nam donijeti dodatnu štetu", upozorava Tučić. 

Kada je riječ o "mobilizaciji" finansijske podrške za BiH, Tučić je, uz do sada pristiglu pomoć, kao centralni događaj naveo donatorsku konferenciju koja će, najvjerovatnije, biti održana početkom jula. 

Prije toga će predstavnici EU, Svjetske banke i UNDP-a predstaviti izvještaj o visini štete, koji izrađuju zajedno sa domaćim ekspertima. 

Izvještaj će, napominje Tučić, predstavljati osnovu ili jedan od ključnih indikatora prilikom donošenja odluke o dodjeljivanju određenog oblika finansijske podrške BiH. 

U saradnji sa EU, vrši se realokacija neutrošenih sredstava prvobitno namijenjenih finansiranju određenih IPA projekata, za koje je procijenjeno da mogu biti odgođeni. 

"Riječ je o sredstvima većim od 42 miliona evra, za koja se nadamo da će postati operativna u što kraćem vremenskom periodu. Svaka organizacija kojoj se obraćamo ima svoje unutrašnje procedure i modalitete djelovanja koji zahtijevaju određeno vrijemež", kaže Tučić. 

On napominje da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa distribuisalo entitetskim službama civilne zaštite 8.500 različitih artikala zaštitne opreme i sredstva za provođenje veterinarskih mjera u područjima zahvaćenim poplavama. 

Odmah se, ističe Tučić, pristupilo obezbjeđivanju sertifikata i dozvola za izvoz leševa uginulih životinja u Srbiju i Hrvatsku, jer BiH ne raspolaže odgovarajućim vlastitim kapacitetima o ovom pitanju. 

"U spalionicu u Inđiji do sada je transportovano 15 kamiona, odnosno više od 160 tona životinjskih ostataka.. Kada je riječ o zaštitnoj opremi, vakcinama, stočnoj hrani i obnavljanju stočnog fonda, upućeni su zahtjevi međunarodnim organizacijama s ciljem odgovarajuće pomoći", kaže on. 

Tučić naglašava da Ministarstvo svakodnevno komunicira sa predstavnicima različitih država i međunarodnih organizacija da bi se "mobilisala" njihova podrška, a realizuju se i terenske posjete ugroženim područjima. 

Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom i nema ozbiljnijih zaraza, Tučić poziva na oprez, pogotovo kada je riječ o provođenju strože kontrole kretanja životinja sa poplavljenih područja, te kontrole uvoza namirnica kako životinjskog, tako i biljnog porijekla. 

"Nikada ne znate kome bi moglo pasti na pamet da se kroz navodnu humanitarnu pomoć riješi proizvoda sumnjivog kvaliteta i porijekla. U tom smislu, u stalnoj smo komunikaciji sa svim nadležnim službama", zaključio je Tučić u intervjuu Srni.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog