Zdravlje

Šumske jagode dobre kao lijek

Jagoda kao lijek preporučuje se za liječenje zatvora i tegoba koje se nazivaju "lijena crijeva", zatim za liječenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze.

Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljećnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod izuzetno osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Osvježavaju lice

Za njegu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomiješa sa malo mlijeka. Drži se na licu dva-tri sata ili još bolje tokom cijele noći, a jutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvježava lice, a koži daje lijep ten.

Šumske jagode pospješuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Šumske jagode

Šumske jagode su jedna od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih materija. Zbog prelijepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj mjeri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan...

Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranjive i ljekovite materije, šumske jagode treba prati samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno prije jela. Ako se odlučite da sušite plodove, kad završi sušenje smjestite ih u platnene ili jutene vrećice i skladištite u tamnom i suvom ormariću ili špajzu.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog