Njega

Soda bikarbona za sjaj i doma i tijela

Osim što se u domaćinstvu i industriji koristi kao prehrambeni aditiv, soda bikarbona ima mnogo više namjena kada je u pitanju higijena i njega.

U kozmetičkoj primjeni, može biti dodatak preparatima, dobra je za čišćenje u kući, a evo samo nekoliko savjeta kako nam može poslužiti.

U KUHINJI: Za brisanje svih površina u kuhinji koristite osnovnu mješavinu od jedne četvrtine šolje sode bikarbone (75 g) rastvorene u jedan litar tople vode. Frižider ili zamrzivač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom.

SMEĆE: Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu vreću za smeće.

ODVODNE CIJEVI: Možete očistiti odvod tako da u njega uspete najprije jednu šolju sode bikarbone, a odmah zatim jednu šolju vrućeg sirćeta. Pričekaj 30 minuta, zatim isperite s otprilike litru i po proključale vode. Ako je neophodno, upotrijebite i gumu za otčepljivanje.

PILING: Ukoliko pomiješate sodu bikarbonu sa vodom (3:1) dobićete odličnu smjesu za piling lica, laktova i peta. Ona će ukloniti sve mrtve ćelije epidermisa i koža će izgledati sjajno.

AKNE: Kao alkalna supstanca, soda djeluje baktericidno na kiseli sadržaj u koži koji prouzrokuje stvaranje akni. Za tretman akni, pokvasite lice i ruke, zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode na dlanu i nježno masirajte lice, ne duže od minut. Tretman završite ispiranjem lica hladnom vodom.

BLISTAV OSMIJEH: Ako pri pranju zuba, na pastu za zube dodamo malo sode, zubi će biti bjelji i sjajniji. Potrebno je paziti da ne koristimo previše sode kako bismo izbjegli oštećenje gleđi.

PRANJE KOSE: Dodajte malo sode bikarbone u šampon prilikom pranja kose. Ona će ukloniti sve naslage koje su se nataložile na vlasi i omogućiti koži da diše.

OMEKŠAVA ZANOKTICE: Pomiješajte sodu sa vodom, nanesite na zanoktice i nokte i masirajte. Isprati dobro.

PROTIV ZNOJA: Muči li vas neugodno znojenje, možete nanijeti malo sode bikarbone ispod pazuha i ono će se smanjiti.

OPEKLINE: Ukoliko ste izgorjeli na suncu, osim jogurta vam može pomoći i soda nanesena na vlažnu krpu. Potom je samo lagano nanesite na opekline.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog