Vijesti

Predsjednik svu platu daje siromašnima

Težak život onima kojima država ne bude mogla da pomogne pokušaće da olakša novi predsjednik Slovačke Andrej Kiska lično. NJegovu platu od oko 8.000 evra dijeliće nekoliko porodica koje su, prema procjeni najvećih dobrotvornih organizacija, u najtežoj situaciji.

Budući predsjednik Slovačke Andrej Kiska, koji na funkciju stupa 15. juna, svoju predsjedničku platu dijeliće siromašnim Slovacima kojima u teškoj situaciji država nije u stanju da pomogne.

„Moj plan je da mi najveće dobrotvorne organizacije, kao što je Liga protiv raka, koje poznaju neposredno porodice koje se bore protiv sudbine, a država nije u stanju da im pomogne, odaberu nekoliko slučajeva kojima će se dijeliti moja plata“, rekao je Kiska slovačkoj agenciji SITA.

Novi predsjednik na čelu države zamijeniće Ivana Gašparoviča kome drugi, posljednji mandat ističe 15. juna. Imućni je biznismen i filantrop, a humanitarna organizacija "Dobri anđeo" koju je osnovao pomaže ljudima u Slovačkoj i Češkoj koji su u teškoćama zbog bolesti.

Plata predsjednika Slovačke, sa svim stalnim dodacima, dostiže oko 8.000 evra.

Andrej Kiska se najvjerovatnije neće useliti u rezidencijalnu vilu slovačkih šefova države, pošto njegova supruga sa djecom ostaje u Popradu, a pojavljivaće se uz supruga samo kada je neophodno da predsjednika prati i prva dama.

"Na sreću, finansijski sam obezbijeđen i stanovanje za mene nije problem. Ipak mislim da bi šef države trebalo da ima svoju rezidenciju koju može da koristi u reprezentativne svrhe kao u ostalim državama", ocijenio je Kiska.

Novi predsjednik Slovačke neće biti jedini predsjednik u Srednjoj Evropi koji se odriče plate, pošto Miloš Zeman daje mjesečno 2.400 evra, to jest trećinu svojih predsjedničkih primanja za otplatu državnog duga Češke.

Izvor:RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog