Vijesti

Zajedničke manifestacije povodom 100 godina od Velikog rata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac razgovarali su danas u Banjaluci o održavanju zajedničkih manifestacija Republike Srpske i Srbije, kojima će biti obilježeno stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Dodik je podržao Memorandum o saradnji koji će danas biti potpisan između Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

On je naglasio značaj unapređenja kulturne saradnje, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

U RS je doputovala delegacija u kojoj su pored Tasovca direktori ustanova kulture iz Srbije koji će se sastati sa kolegama iz RS i sa njima potpisati interne sporazume o saradnji.

Kako je najavljeno, Tasovac će u Muzeju savremene umjetnosti RS govoriti na otvaranju gostujuće izložbe Galerije Matice Srpske "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti".

Inače, juče je Dodik poručio da niko iz RS neće prisustvovati obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koje organizuju vlasti u Sarajevu, jer je riječ o politizaciji tog događaja.

I srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio je da ne ode u Sarajevo i o tome je obavijestio i EU. On je objasnio da je organizaciju obilježavanja jubileja u potpunosti preuzela Uprava Grada Sarajeva, koja je tu manifestaciju stavila u kontekst građanskog rata u BiH 90-tih godina, i zanemarila osnovne ideje pomirenja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je nedavno da takođe neće ići na obilježavanje u Sarajevo, jer ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je obrazložio da je nadležnost za organizaciju obilježavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali, poručivši i da "tako ne možemo da se mirimo".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nerazumijevanje za te stavove i izrazio nadu da će predsjednik Nikolić i ostali srpski političari promijeniti svoj stav.

Izvor:RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog