Vijesti

Danas na Skupštini Zakon o fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske

Nevladine organizacije uputile komentare na predloženi Zakon o fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas razmatraju Zakon o Fondu solidarnosti za obnovu RS-a, s kojim bi se trebao stvoriti pravni okvir za saniranje posljedica i šteta koje su nastale nakon poplava. Zakon je upućen u hitnu proceduru i bez mogućnosti javne rasprave.

Četiri  nevladine organizacije, Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), Helsinški parlament građana Banja Luka (HPG), Centar za zaštitu životne sredine i Oštra nula, uputile su komentare, kojima su upozorili na određene nedostatke u predloženom Zakonu.

U komentarima se, uz ostalo, navodi da je potrebno detaljno definisanje kriterija za raspodjelu sredstava i sanacije štete u samom Zakonu, umjesto što je ostavljano Vladi da ove odredbe naknadno definiše. Potrebno je definisati uslove, način, korisnike, postupak, oblik i obim korištenja sredstava za sanaciju štete, kako bi se izbjegla diskrecija u propisivanju ovih procedura i njihovo proizvoljno tumačenje.

Za nevladine organizacije neprihvatljiva je činjenica da je u Upravnom odboru Fonda predviđeno većinsko učešće predstavnika Vlade, jer to prema njihovom mišljenju ostavlja Vladi monopol nad donošenjem odluka, dok s druge strane nije omogućeno civilnom sektoru ni građanima da vrše nadzor i utiču na donošenje odluka.

Nevladine organizacije upozoravaju da su pojmovi u zakonu, kao i procedure procjene i naknade štete, nejasno definisani, što omogućava proizvoljno donošenje odluka. Takođe, predlogom Zakona nije zagarantovana ni transparentnost procesa raspodjele sredstava i donošenja odluka. Zbog toga su organizacije navele da je potrebno blagovremeno objavljivanje detaljne liste svih pojedinačnih uplata na račun Fonda, kao i liste svih pojedinačnih isplata, kako bi se osigurala javnost rada Fonda.

TI BiH, HPG, Centar za životnu sredinu i Oštra nula podsjećaju da su sredstva kojima će raspolagati Fond solidarnosti namijenjena onima koji su pogođeni poplavama i da se mora omogućiti pravična i transparentna raspodjela ovih sredstava i izbjeći i najmanja mogućnost zloupotrebe, te da je to trebalo definisati u samom Zakonu.

„Predložena rješenja koja su upućena NSRS, nažalost, ostavljaju previše mogućnosti za neujednačeno tumačenje, proizvoljnu raspodjelu sredstava i ne daju garanciju građanima da će sredstva zaista biti raspoređena onima kojima su najpotrebnija", navodi se u saopštenju.

Vlada RS je u proceduru uputila sljedeće zakone 

Kako se navodi na internet stranici NS RS na dnevnom redu je 10 zakonskih prijedloga koji imaju za cilj "što uspješnije ublažavanje posljedica katastrofalnih poplava."

1.       Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske - po hitnom postupku;

2.       Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost - po hitnom postupku;

3.       Prijedlog zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije - po hitnom postupku;

4.       Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara - po hitnom postupku;

5.       Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama - po hitnom postupku;

6.       Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga - po hitnom postupku;

7.       Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti – po hitnom postupku;

8.       Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske - po hitnom postupku;

9.       Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske - po hitnom postupku;

10.   Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske - po hitnom postupku

 Izvor: Cin.ba/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog