Intervju

Kecmanović: BiH može da opstane samo kao provizorijum

Književnik Vladimir Kecmanović ocijenio je da BiH može da opstane samo kao provizorijum koji obezbjeđuju strane trupe, sa spomenikom okupatoru Francu Ferdinandu ili bez njega u sred glavnog grada.

"Bez stranih trupa ne može /da opstane/. Pa makar, pored spomenika Ferdinandu, u Sarajevu podigli i spomenike sultanima Muratu i Bajazitu, Sulejmanu Veličanstvenom, Oskaru Poćoreku, Adolfu Hitleru i ostalim `lučonošama progresa` i `afirmatorima civilizacijskih vrijednosti`", dodao je Kecmanović.

Govoreći o ideji da u Sarajevu bude podignut spomenik Francu Ferdinandu, Kecmanović je rekao za "Politiku" da bi taj spomenik možda zaista i trebalo da naprave kao izraz "vijekovnih težnji" za životom pod stranim protektoratom.
Komentarišući činjenicu da se pjevač sevdalinki Safet Isović odrekao pjevanja sevdalinki o Principu, koje je ranije pjevao, Kecmanović je naveo da je do građanskog rata u bivšoj SFR Jugoslaviji došlo zato "što su se Isović i njegova publika odrekli Principa".

"Odričući se Principa, odrekli su se i Muhameda Mehmedbašića i Ive Andrića, i Rizvana Sefe, Dimitrija Martinovića i Đulage Bukovca i Mustafe Golubića, Antuna Gustava Matoša... A zajedno sa njima i Meše Selimovića i Emira Kusturice", rekao je Kecmanović.

Pošto su raskrstili sa najznačajnijim ljudima u sopstvenoj istoriji, dodaje on, nije im preostalo drugo nego da se identifikuju sa onom ruljom koja je poslije Sarajevskog atentata pokušala da Principa linčuje i koja je kasnije krenula u pljačku srpskih radnji i kuća.

On je rekao da se stav muslimana, koji se danas nazivaju Bošnjacima, prema Sarajevskom atentatu mijenjao, uz časne izuzetke, "onako kako vjetar duva", kao što se "kako vjetar duva" danas mijenja i stav velikog dijela srpske "elite".
Kecmanović je naveo da se Principovi neuki osporavatelji dijele na otvorene i prikrivene, te da otvoreni ponavljaju da je bio "terorista" ili "nesrećni, zatočenik ideje srpskog šovinizma", koja, kažu, danas hara.

"I oni mladobosanske Hrvate i muslimane guraju pod tepih", rekao je Kecmanović, navodeći da prikriveni osporavatelji Hrvate i muslimane apostrofiraju, ističući da je "Mlada Bosna" bila jugoslovenska organizacija, koju Srbi bespravno prisvajaju.

Prema njegovim riječima, ta organizacija je bila jugoslovenska, ali je tadašnje, kao i svako istinsko jugoslovenstvo, bilo i jeste od srpstva.

Kecmanovićeva knjiga "Das ist Princip" objavljena je nedavno u izdanju kuće "Vukotić medija", a on je istakao da ta knjiga ne staje u odbranu Principa, nego principa koje je on zastupao.

izvor: Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog