Vijesti

Mićić: I Bijeljinu uvrstiti u prioritetne opštine

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić tokom današnjeg obraćanja poslanicima u Narodnoj Skupštini RS istakao je da se zakasnilo sa nekoliko projekata izgradnje i dorade postojećih nasipa u ovoj opštini, ali kako je naveo možda i da su svi bili urađeni, ovolike poplave ne bi bile spriječene.

On je istakao da se kredit odobren  2011. godine mogao ranije početi koristii, ali da sada treba da se uradi revizija postojećih planova i projekata kako bi se u budućnosti efikasno zaštitili Semberci od Drine i Save.

Naveo je da su troškovi koji nastali od poplava do 10 puta veći od troškova izgradnje nasipa.

Smatra da današnji set zakona koji se razmatra na NS RS dobar za osnivanje Fonda koji bi u prvom redu trebao da pruži najhitniju pomoć u vidu hrane i osnovnih potrepština, a onda dalje da se ide u obnovu.

Takođe je rekao da smatra da su Šamac i Doboj sa pravom među prioritetnim opštinama za obnovu, ali da nakon utvrđenih procjena šteta tu listu treba proširiti i na neke druge zajednice, a posebno na Bijeljinu i Šekoviće.

“Poplavljeno je 30 000 najbolje zemlje,  300 privrednih objekata, 30 000 stanovnika Bijeljine i više od 400 miliona  KM štete…”, objasnio je svoj zahtjev Mićić.

Istakao je i da se nada da će sredstva iz Fonda biti utrošena transparetno i da će učešće lokalnih zajednica biti značajno u procesu oporavka.

A posebno ističe reviziju postojećih projekata zaštita od poplave kako bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog