Vijesti

Klinički centar - Uspješno rekonstruisana amputirana šaka

Hirurški tim ljekara Kliničkog centra Banjaluka uspješno je prvi put rekonstruisao šaku pacijenta, amputiranu motornom testerom.

Timskim radom više hirurških specijalnosti, vaskularnog hirurga, traumatologa, specijaliste plastično-rekonstruktivne hirurgije i anestezije kompletna lijeva ruka je revitalizovana, a postoperativni tok i oporavak pacijenta protiče uredno, saošteno je iz Kliničkog centra. 

Složeni operativni zahvat uradili su subspecijalista vaskularne hirurgije Milanko Maksić, specijalista opšte hirugije- traumatolog Simo Bilbija, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Nataša Zelinčević, specijalista anestezije Vera Gazdić, specijalizant plastično-rekonstruktivne hirurgije Srđan Veselinović, specijalizant opšte hirurgije Tatjana Šutilović, instrumentarka Isidora Smoljić i anestetičar Aleksandar Ilinčić. 

Subspecijalista vaskularne hirurgije Milanko Maksić rekao je da je operativni tim višečasovnom zahvatu pristupio multidisciplinarno uz poštivanje svih struka, te da je svaki član tima odlično odradio svoj dio posla. 

"Prvoj fazi operativnog zahvata pristupio je dežurni traumatolog koji je uradio rekonstrukciju koštanih struktura, potom sam ja uradio rekonstrukciju vaskularnih elemenata i na kraju u završnoj fazi su pristupili plastični-rekonstruktivni hirurzi koji su imali zadatak da pokidane mišiće, tetive i nervna vlakna spoje", rekao je Maksić. 

On je izrazio zadovoljstvo oporavkom ruke s obzirom da je operacija urađena prije sedam dana i naveo da je započet rani fizikalni tretman, te da se očekuje uspješan oporavak. 

Načelnik hirurških grana Kliničkog centra Banjaluka Milan Simatović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi urađena ova jedinstvena operacija. 

On je naveo da je operativni zahvat rezultat dobre saradnje i timskog rada više hirurških specijalnosti. 

Izvor:Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog