Vijesti

Dodik: Јačanje RS jedini način da Srbi očuvaju identitet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedini način da Srbi u BiH očuvaju svoj nacionalni identitet dalje jačanje autonomiju Srpske do njenog potpunog osamostaljenja.

"Ovakva BiH, koja se održava silom međunarodne zajednice, jeste nemoguća, nefunkcionalna i tragikomična država i prepreka je normalnom i boljem životu svih njenih građana. Zato je borba za samostalnost Srpske naš najvažniji zadatak", rekao je Dodik.

Dodik je u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" ukazao da BiH nije ispunila nijedan evropski uslov u ovoj godini, a da njena administracija godišnje troši više od milijardu KM, pri čemu građani od nje nemaju nikakve koristi, a pravosuđem upravljaju stranci.

"Na sceni je islamizacija zemlje. Bošnjački političari i stranci uporno zagovaraju unitarizaciju zemlje i održavaju iluziju o državi BiH. Zašto Srbi da ostanu u takvoj zemlji?", rekao je Dodik.

On je objasnio da su glavni uzrok takvog stanja katastrofalni potezi međunarodne uprave u BiH kroz nametanje odluka i zakona visokih predstavnika i bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom.

Ističući da je BiH nepopravljiva i neodrživa zemlja, Dodik je ukazao da je ona neuspješan projekat međunarodne zajednice, u kojem su stranci nametnuli Ustav, himnu i zastavu "koja se vijori kao krpa na vjetru".

Predsjednik Republike Srpske je dodao da je logično da se, nakon 20 godina nefunkcionalnosti entiteti mirno raziđu i stvore konfederaciju tri države koje će biti otvorene prema EU.

Povodom prijetnji bošnjačkih lidera na mogućnost odvajanja Republike Srpske, Dodik je rekao da je "bošnjačkim fanatizmom za unitarnom BiH potpomognutim međunarodnom upravom od Srpske oteto više od 50 nadležnosti".

"I dalje su odlučni u nametanju da stvore islamsku državu i osakate Republiku Srpsku. Ali, nikada nećemo pristati na bošnjačku majorizaciju", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da trenutno ne postoji međunarodna podrška za osamostaljenje Republike Srpske, ali da to ne znači da Srbi "smiju da ćute".

"Primjer Kosova govori mnogo. Moguće je da svijet promijeni stav i o BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da bi Srpska bila daleko naprednija od mnogih zemalja regiona da je mogla samostalno da se kreće ka EU.

Dodik je objasnio da iz Republike Srpske niko neće prisustvovati sarajevskoj manifestaciji povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata, jer je Sarajevo ispolitizovalo i taj skup da bi dokazalo kontinuitet srpske agresije na ovim prostorima.

On je rekao da ne vjeruje tvrdnjama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da svečanost nije uperena protiv Srba.

"Kako da vjerujemo Bakiru kada na stolu u kancelariji drži knjigu svog pokojnog oca Alije `Islamska deklaracija` u kojoj piše da Bošnjaci treba da budu strpljivi dok ne postanu većina i kad to postanu da uvedu šerijat", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je saradnju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Tomislavom Nikolićem i drugim srpskim zvaničnicima kao odličnu.

"Pratimo državnu politiku Srbije u vezi sa Kosovom. BiH nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer to Republika Srpska nije dozvolila", podsjetio je Dodik.

Govoreći o gasovodu "Јužni tok", Dodik je podsjetio da je to strateški projekat za Republiku Srpsku, koji ima "ogromnu podršku Rusije, Vladimira Putina i Vlade Srbije" i ocijenio da bi "političke igre EU prema Rusiji trebalo da se smire".

"Ako parlament BiH ne odobri potpisivanje ugovora između Republike Srpske i Rusije u vezi sa ovim projektom, postavlja se pitanje zašto onda srpski poslanici da rade u toj instituciji", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/, izrazio je uvjerenje u apsolutnu pobjedu koalicije koju predvodi SNSD na oktobarskim izborima u Republici Srpskoj i u njegovu pobjedu u trci za predsjednika Srpske.

"Uvjereni smo u apsolutnu pobjedu koalicije koju predvodi SNSD. Nesporna je i moja pobjeda u trci za mjesto predsjednika Republike Srpske, a trijumfovaćemo i u trci za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je ocijenio da opozicija u Republici Srpskoj biračima "nema šta da ponudi" i da će "birači birati između prosrpskog bloka na čijem je čelu SNSD i probosanskog na čijem je čelu Srpska demokratska stranka".

Izvor:RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog