Region

Lavrov u dvodnevnoj posjeti Beogradu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Beogradu, gdje će sa zvaničnicima Srbije razmotriti aspekte bilateralnih odnosa, te razgovarati o novim pravcima saradnje.

Lavrova će na beogradskom aerodormu "Nikola Tesla" dočekati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Dvojica zvaničnika potom će položiti vijence na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika sovjetskim vojnicima na Novom groblju. 

Iz Ministarstva je najavljeno da će Dačić i Lavrov imati sastanak sutra, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije za period 2015-2016. godine. 

Predviđeno je da konferencija za novinare bude održana u 10.00 časova u Palati "Srbija", navodi se u saopštenju. 

Osim razgovora sa šefom srpske diplomatije, Lavrov će, kako je najavljeno u Moskvi, imati susrete sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem. 

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič naveo je da će tokom posjete biti detaljno razmotreni svi aspekti bilateralnih odnosa, procijenjen tok realizacije postavljenih zadataka, te određeni novi pravci saradnje. 

Prema njegovim riječima, posebna pažnja biće posvećena unapređenju političke saradnje u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije, koja je potpisana 24. maja prošle godine u Sočiju. 

Biće vođena i sadržajna diskusija o međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju na Balkanu, prenose beogradski mediji. 

Učesnici razgovora posebnu pažnju posvetiće projektu izgradnje gasovoda "Južni tok", te rekonstrukciji srpskih željeznica uz pomoć ruskog kredita od 800 miliona dolara. 

Lukaševič je podsjetio da uspješno radi i rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koji je svoje potencijale pokazao za vrijeme katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile Srbiju. 

"Uzimajući u obzir tijesne istorijske i duhovne veze između dvije zemlje i dva naroda, posebnu pažnju pridajemo nizu manifestacija u vezi sa 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu", rekao je Lukaševič.

Izvor:Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog