Vijesti

Šta predviđa Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost

Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost koji je usvojen sinoć u okviru seta zakona na posebnoj sjednici Narodne skuštine RS uređuje poseban doprinos za solidarnost, obveznici, osnovica, način obračunavanja, prijavljivanja, plaćanja i naplate posebnog doprinosa za solidarnost.

Kako se navodi u članu 2. ovog zakona cilj njegovog donošenja je obezbjeđivanje dijela sredstava za ublažavanje posljedica poplava u Republici Srpskoj u maju 2014. godine.

„Poseban doprinos za solidarnost predstavlja namjenska sredstva koja se obezbjeđuju iz neto dohotka od ličnih primanja fizičkih lica, isplaćenih penzija i sredstava isplatioca dohotka, a koriste se za saniranje štete od poplava u Republici Srpskoj u maju 2014. godine“, navodi se u prijedlogu Zakona.

Precizirano je da se poseban doprinos za solidarnost obračunava u visini od 3% od neto ličnih primanja fizičkih lica koja ostvaruju dohodak iz bilo kojeg izvora, pri čemu  50% tog iznosa pada na teret fizičkog lica (vlasnika dohotka), a 50% tog iznosa pada na teret isplatioca dohotka. 

Poseban doprinos za solidarnost plaćaju penzioneri zavisno od visine isplaćene penzije u sljedećim iznosima:

1) 1 KM – penzioneri čiji je iznos isplaćene penzije do 331 KM,                                           

2) 2 KM – penzioneri čiji je iznos isplaćene penzije od 331 KM do 500 KM,                   

3) 3 KM – penzioneri čiji je iznos isplaćene penzije od 500 KM do 700 KM,           

4) 4 KM – penzioneri čiji je iznos isplaćene penzije od 700 KM do 1.000 KM  i 

5) 5 KM – penzioneri čiji je iznos isplaćene penzije preko 1.000 KM.

Takođe poseban doprinos na neto dohodak od naknada za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama, obračunava se i plaća se u visini od 20% od neto naknade kao ličnog primanja i u cijelosti pada na teret fizičkog lica koje ostvaruje ovaj dohodak.

Objašnjeno je da poseban doprinos solidarnost predstavlja prihod Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i uplaćuje se na račun Fonda, dok prinudnu naplatu posebnog doprinosa za solidarnost vrši Poreska uprava Republike Srpske.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“ i ostaje na snazi do 31. maja 2015. godine.

Odredbe ovog zakona koje se odnose na obračun i plaćanje posebnog doprinosa stupaju na snagu 1. juna 2014. godine.

izvor: Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog