Intervju

Saša Ostojić: Nije jednostavno kada ispred tebe sjedi više od 100 eksperata

Saša Ostojić mladi Banjalučanin koji je svojim angažmanom u NVO sektoru u BiH postigao velike rezultate na svjetskoj sceni. On je koordinator projekta “Inicijativa mladića” i član Mreže muskaraca lidera formirane od strane generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a na kojoj se nalaze svjetski poznate ličnosti i nobelovci.

Ostojić je nedavno prisustvovao na Globalnom samitu za zaustavljanje nasilja u sukobima, koji se održao u Londonu. Tamo je ispred banjalučke nevladine organizacije Perpetuum Mobile predstavio projekte „Budi muško“ i „Inicijativa mladića“ koji za cilj imaju promjenu shvatanja pojma maskuliniteta na Balkanu, razbijanje predrasuda i postavljanje pozitivnih uzora i pravih vrijednosti kao ciljeva kojima treba stremiti.

Pored zalaganja za nenasilje i ravnopravnost, Saša je i grafički dizajner, a autor je i nekoliko video snimaka koji za cilj imaju promovisanje pomenutih vrijednosti.

Sa Ostojićem smo razgovarali o njegovoj karijeri i nesvakidašnjim trenucima koje mu je ona omogućila. 

Prvo nam recite kako ste se osjećali kada ste saznali da se Vaše ime nalazi na Mreži muškaraca lidera? 

Mreža je pokrenuta 24. novembra 2009. godine na inicijativu generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija, gospodina Ban Ki-moon-a u cilju podrške ženama širom svijeta i eliminisanja negativnih stereoptipa. 

Kada se moje ime našlo na listi ove mreže, bio sam neobično srećan, takođe, shvatio sam da je to i velika odgovornost i da su predamnom velika očekivanja koja moram opravdati u mom daljem angažmanu u ovom polju. 

Da sam sportista, ovo bi za mene bila zlatna medalja na Olimpijskim igrama. To je veliko priznanje za moj dugogodišnji rad i angažman na raznim društveno odgovornim projektima. 

Kako je ovaj trenutak uticao na Vašu karijeru? 

U jednom trenutku sam pomislio da je to vrhunac, ali se brzo ispostavilo da je to samo početak i da ukazano povjerenje ne smijem da prokockam. Shvatio sam da moj angažman nije neprimjetan i da treba da uzmem još aktivnije učešče u projektima koji se tiču ove tematike. Biti rame uz rame sa predsjednikom Hrvatske gosp. Ivom Josipovićem ili sa svjetski poznatim piscem i nobelovcem Polom Koeljom svakako nije mala stvar za mladog čovjeka u našoj zemlji.

Kako je počela Vaša karijera u NVO sektoru, da li ste se oduvijek zalagali za promociju rodne ravnopravnosti u porodici?

Kada sam imao petnaest godina, tada sam se uključio u rad nevladine organizacije Perpetuum mobile - Institut za razvog mladih i zajednice Banjaluka, i tu je sve počelo. Tada sam bio korisnik programa “Inicijativa mladića”, zahvaljujući saradnicima koji su prepoznali moj trud i zalaganje ubrzo sam napredovao i trenutno sam koordinator projekta. Mogu sa ponosam da kažem da sam se oduvijek zalagao za ove vrijednosti, i možda baš to moj angažman čini toliko uspješnim.

Učestvovali ste na Globalnom samitu u Londonu kao predstavnik banjalučke nevladine organizacije Perpetuum Mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice, a prije par dana Vas je u prvom redu pratila holivudska zvijezda Angeline Žoli, recite mi kako ste se osjećali kada je ona ušla u prostoriju?

Nisam očekivao da će Angelina prisustvovati, tog dana je bilo više od 100 izlaganja, ali ipak ona se pojavila i to samo par minuta prije mog izlaganja. Do tog momenta sam imao plan izlaganja i bio spreman, tada se sve promijenilo. Nije jednostavno kada ispred tebe sjedi više od 100 eksperata iz cijelog svijeta i naravno Angelina Žoli. Kada sam počeo sa izlaganjem, ostavio sam tremu iza sebe i jedino što mi je bilo važno jeste da što bolje prenesem poruke i predstavim projekat, a kada sam nakon izlaganja bio nagrađen i aplauzom shvatio sam da sam uradio dobar posao. 


Recite nam nešto o projektima koje ste predstavili i o samoj konferenciji? 

Pedstavio sam projekat „Mladići kao saveznici u prevenciji i spriječavanju konflikata na teritoriji zapadnog Balkana". Cilj projekta je da mladići uzrasta od 13 do 19 godina izgrade stavove i ponašanja kojim doprinose rodnoj ravnopravnosti u društvu, ne birajući i ne prihvatajući nasilno ponašanje usmjereno protiv vršnjaka ili osoba ženskog roda. Projekat se sprovodi od 2006. godine i uključuje mlade iz više od 50 gradova Srbije i pokrajine Kosovo, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

autor: Maja Garača

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog