Vijesti

Mjesta za 7.249 brucoša

BANjALUKA - Konkurs za upis novih studenata u Republici Srpskoj otvoren je i trajaće od 17. do 27. juna. Mjesta ima za 7.249 redovnih i vanrednih studenata, a polaganje prijemnih ispita je 30. juna, dok će rezultati biti objavljeni 4. jula.

Školovanje o trošku države biće obezbijeđeno za 2.765 studenata, dok pomoć kroz sufinansiranje može očekivati njih 3.326.

Najviše mjesta na Banjalučkom univerzitetu otvoreno je na Pravnom fakultetu, i to 350. Na drugom mjestu je Filozofski fakultet, gdje je na šest smerova otvoreno 345 mjesta za buduće studente. Slijede Ekonomski i Prirodno-matematički fakultet, gdje će priliku za studije dobiti po 340 studenata.

Kad je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, najviše mjesta otvoreno jena Filozofskom fakultetu u Palama, gdje će priliku da izučava 17 smjerova dobiti 588 studenata, kao i na Ekonomskom fakultetu, gdje je otvoreno 330 mjesta.

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči ima u planu upis 150 studenata, Visoka medicinska škola u Prijedoru 280, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju ukupno 70 studenata.

- Prijavljivanje kandidata u drugom upisnom roku, koji će sprovesti organizacione jedinice visokoškolskih ustanova koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, trajaće od 25. do 29. avgusta. Kvalifikacioni ispit biće održan 1. septembra, a rezultati objavljeni 5. septembra, navodi se u konkursu.

Kako bi upisna politika bila usklađena sa tržištem rada i njegovim potrebama prije objavljivanja konkursa je održan sastanak na relaciji dva univerziteta - Ministarstvo prosvjete i kulture.

Nerelani zahtjevi

Pojedini fakulteti bili su nerealni u svojim zahjevima, pa su predlagali upis zanimanja za kojima na Zavodu za zapošljavanje ne postoji gotovo nikakva potražnja, a to su prije svega profesori fizičkog vaspitanja, pravnici, ekonomisti i učitelji.

S druge strane, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najveći deficit je u profesorima fizike i matematike, pa je konkursom otvoreno 235 mjesta za studente koji se odluče za ove pozive.

izvor: novosti.rs

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog