Vijesti

Uzrok eksplozije je nedostatak investicija

Uzrok jučerašnje eksplozije na gasovodu u Ukrajini je nedostatak investicija Kijeva u njihov sistem prenosa ovog energenta, što može izazvati i nove incidente, rekao je danas zamjenik direktora ruske kompanije "Gasprom" Vitalij Markelov.

Markelov je istakao da "Gasprom" održava uobičajenu količinu gasa namijenjenu Evropi na 185 miliona metara kubnih dnevno. 

"Sistem za prenos gasa je u vlasništvu Ukrajine i to je razlog zbog kojeg mi ne sprovodimo istragu. To je njihov problem", naglasio je Markelov. 

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je ranije da je eksploziju na gasovodu, kroz koji prolazi ruski gas ka Evropi, u regionu Poltava izazvala bomba postavljena na betonskom nosaču. 

Jučerašnja eksplozija na gasovodu odjeknula je nakon što je Moskva prekinula isporuke gasa Ukrajini zbog spora o isplati zaostalih dugovanja. 

Gasovod Urengoj-Pomari-Uzgorod, koji je pogođen eksplozijom, glavna je tranzitna ruta za ruski gas ka EU preko Ukrajine. 

Ukrajina je juče saopštila da eksploziju tretira kao mogući "teroristički čin", sa namjerom da se Kijev diskredituje kao pouzdan snabdjevač.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog