Vijesti

Odgođena sjednica Savjeta ministara BiH, nisu došli kadrovi SDP-a

Sjednica Vijeća ministara, zakazana za danas, odgođena je za iduću sedmicu zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog činjenice da još nije prisustvao ni jedan bošnjački ministar.

„Na sjednicu nije došao ni jedan od četiti kadra SDP-a. Nisu ni najavili ni obrazložili svoje odsustvo. Bez njih, a zbog potrebne nacionalne kvote, jer mora biti prisutan najmanje po jedan član iz svakog konstitutivnog naroda, nije bilo kvoruma“, objasnio je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

Kutleša je precizirao da su svoje odsustvo ranije najavili i opravdali ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH)  i Sredoje Nović (SNSD), ministar civilnih poslova BiH.

Članovi Vijeća ministara iz SDP-a: ministar vanjskih poslova Zlatko Lagudmžija, ministar odbrane Zekerijah Osmić, ministar prometa i komunikacija  Damir Hadžić i zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar nisu odgavarali na telefosnke pozive pa smo ostali uskraćeni za objašnjenje zbog čega nisu došli na sjednicu Vijeća ministara.

„Ministar Lagumžija, kao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić i predsjedatelj Vjekolsav Bevanda bili su jutros na konferenciji u Delegaciji EU u Sarajevu ali su Bevanda i Ljubić došli na sjednicu Vijeća ministara, a ostali nisu“, kazao je Kutleša.

Vijeće ministara na sjednici je trebalo razmatrati situaciju uzrokovanu prirodnom katstrofom, rad Koordinacionog tijela BIH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća i izmjene Zakona o budžetu isnitucij BiH, kojima je unutrašnjim preraspodjelama osigurano 13, 8 miliona KM za pomoć poplavljenim područjima.

Na dnevnom redu su i materijali Direkcije za evropske integracije BiH o promjeni namjene sredstava iz IPA fondova EU i uspostavi radne grupe iz BiH za evrospke integracije.

„Upravo je u tijeku telefonska sjednica Vijeća ministara samo o materijalima Delegacije za europske integracije. Ostale točke ostaju za sjednicu koja je odgođena za idući tjedan zbog nedostatka kvoruma“, naglasio je generalni skeretar Vijeća ministara Zvonimir Kutleša.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog