Vijesti

Srđan Ljubojević poslije zatvora ide u profesore

Nakon što je na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci poslije hapšenja ostao bez posla, Srđan Ljubojević, bivši direktor JP "Šume RS", mogao bi ni manje ni više biti izabran u zvanje redovnog profesora na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Naime, Ljubojević se jedini prijavio na konkurs za izbor nastavnika u zvanje redovni profesor za užu naučnu oblast Korištenje šumskih resursa, a komisija, koju je formirao Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, napisala je izvještaj kojim se Nastavno-naučnom vijeću ovog fakulteta i Senatu Univerziteta Istočno Sarajevo preporučuje njegovo imenovanje u zvanje redovnog profesora.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da Ljubojević ispunjava sve zakonom propisane uslove, da je bio jedini kandidat i da se radi o impresivnom naučnom i stručnom radniku.

Izvor "Nezavisnih" blizak Univerzitetu kaže da su Ljubojevićeva prijava na konkurs i izvještaj komisije razočarali gotovo sve profesore šumarstva, koji, strahujući za sopstvene pozicije, ne smiju glasno da govore i pobune se protiv njegovog izbora.

"Izvještaj komisije kojim se Nastavno-naučnom vijeću Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu preporučuje da Senatu Univerziteta predloži da izabere Ljubojevića za redovnog profesora je skandalozan. Mnogi sumnjaju da Ljubojević ne ispunjava sve zakonom propisane uslove da bude izabran u zvanje redovnog profesora", ispričao je izvor "Nezavisnih", koji ne želi da mu pominjemo ime.

Sa Srđanom Ljubojevićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nije javljao na mobilni telefon.

Podsjećanja radi, Ljubojević je krajem 2012. godine pred Okružnim sudom u Banjaluci zbog primanja mita osuđen na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM. Osim zatvorske i novčane kazne, Ljubojeviću je presudom zabranjeno da u narednih pet godina obavlja bilo kakav posao u organima uprave, kao i posao odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim subjektima.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u Ljubojevićevoj kandidaturi za redovnog profesora ne vidi ništa sporno, naglašavajući da on još nije izabran i da je procedura u toku.

"Ima čovjek pravo da se kandiduje i nama treba profesora. Profesora ne možete naći na pijaci", kaže Novaković.

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da ne zna hoće li Ljubojević biti imenovan i da izvještaj komisije ide na sjednicu Nastavno-naučnog vijeća pa poslije Senatu Univerziteta.

"Senat na kraju o tome odlučuje", kaže Milićeva.

Izvor: Nezavisne novine
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog