Vijesti

BiH presjedava Dekadom inkluzije Roma

PODGORICA - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić preuzeo je danas u Podgorici od ministra ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Suada Numanovića predsjedavanje Dekadom inkluzije Roma.

BiH je prepoznata kao zemlja koja želi punu integraciju romske populacije u sve društvene tokove, posebno jer se i sama nalazi na putu integrisanja u EU, rečeno je na sastanku u Podgorici. 

"Pozitivni rezultati i napredak u rješavanju problema Roma je i odluka BiH da preuzme ulogu predsjedavanja Dekadom uključenja Roma 2005-2015", rekao je LJubić. 

On je istakao da će predsjedavanje BiH u posljednjoj godini Dekade rezultirati novim modalitetima nastavka ovog procesa, kako bi se načinio veći iskorak u rješavanju problema Roma, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Ljubić je naglasio da se pitanje inkluzije Roma mora rješavati zajedničkom akcijom zemalja u regionu, ali i šire. 

"U narednih godinu dana predsjedavanja BiH aktivnosti će biti koncentrisane u četiri segmenta - stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvena zaštita i obrazovanje", naveo je Ljubić. 

On je naglasio da se u BiH poseban akcenat stavlja na rješavanje stambenog problema romske populacije. Ljubić kaže da se iz budžeta BiH za ove svrhe godišnje obezbjeđuje milion i po evra. 

"Pored toga, i kroz saradnju sa Evropskom komisijom, pristupili smo korištenju IPA sredstava i ove godine pokrenuli zajednički projekat za stambeno zbrinjavanje Roma vrijedan pet miliona evra", rekao je LJubić. 

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović rekao je da je Crna Gora za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja Dekadom inkluzije Roma intenzivirala sve teme koje se tiču uključivanja romske populacije, posebno regulisanje pravnog statusa, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i upotrebu jezika. 

"Siguran sam da smo u tom pravcu napravili značajne iskorake. Naročito smo se bazirali na pitanje regulisanja pravnog statusa Roma, zato što je veliki broj te populacije sa područja Kosova", rekao je Numanović. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog