Vijesti

Đokić: Proboj koridora najslavnija bitka VRS

MODRIČA - Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić istakao je danas na Dugoj njivi kod Modriče da je proboj koridora kroz Posavinu 1992. godine najslavnija bitka Vojske Republike Srpske.

"Ova vojna operacija pokrenuta je jer je bila uskraćena sloboda srpskom narodu. Naši borci su tada uspostavli Republiku Srpsku kao jednu cjelinu i zbog toga moramo da im vječno budemo zahvalni", rekao je Đokić.

Na obilježavanju 22 godine od proboja koridora on je naglasio da je ostvarena veličanstvena pobjeda i obezbijeđena sloboda srpskom narodu.

"Moramo iskazati veliko poštovanje prema svim našim borcima. Nikada ih nećemo i ne smijemo zaboraviti, a Republika Srpska će boračkim kategorijama pomoći u skladu sa mogućnostima", dodao je Đokić.

On je naveo da je Republika Srpska ponosna na ovu bitku i sve svoje borce.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz kaže da nakon 22 godine od proboja koridora svi počinju biti svjesni vrijednosti ove bitke, za koju je rekao da je naslavnija u posljednjem odbrambeno–otadžbinskom ratu.

"Ovom bitkom određen je dalji tok događaja u odbrambeno–otadžbinskom ratu. Obezbijeđena je sloboda Republike Srpske i srpskog naroda i zbog toga se moramo vječno klanjati našim borcima koji su herojski stradali", rekao je Đurguz.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović istakao je da se treba sjećati svih žrtava datih za slobodu Republike Srpske.

"Ova akcija je ponos svih nas. Moramo se svakodnevno sjećati svih naših boraca i bitaka važnih za slobodu srpskog naroda", dodao je Mitrović.

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Milivoje Višekruna rekao je da se sa ponosom sjeća slavnih dana proboja koridora, naglasivši da se ne smiju zaboraviti borci stradali u proteklom ratu.

Obilježavanju proboja koridora prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske i BiH, međunarodnih organizacija u BiH, Ambasade Rusije u BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno–otadžbinskog rata i građani Republike Srpske.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostoru čitave Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca. Kompletna vojna operacija proboja i osiguranja koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju "Koridor 1992" izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Cilj ove operacije bio je uspostavljanje kopnene veze između zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim dijelom Republike Srpske - Semberijom i Srbijom, koja je prekinuta nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane 31. maja 1992. godine zauzeli Modriču.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog