Vijesti

Stranke HNS-a zajedno na izbore, osim HDZ-a 1990

MOSTAR- Stranke Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH, osim HDZ-a 1990, potpisale su danas koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće opšte izbore u BiH na svim nivoima vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su se od stranaka HNS-a za izbore prijavili HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP "Dr Ante Starčević" i HSP Herceg-Bosne, koje će činiti koaliciju. 

On je rekao na konferenciji za novinare da ovu koaliciju podržavaju Demokratski centar, UHSP, Hrvatski pravaški blok i kadar koji su napustio HDZ 1990, dodajući da će se svi oni naći na zajedničkim listama. 

Prema njegovim riječima, lista će biti predata Centralnoj izbornoj komisiji sutra u 12.00 časova. 

Čović je pozvao sve one koji prepoznaju značaj HNS-a da podrže ovu listu - kako HDZ 1990, tako i stranke koje nisu dio Sabora. 

"To je najbolji način da ostvarimo kvalitetan rezultat, ali i da nakon izbora činimo veliku koaliciju hrvatskih stranaka. Pozivamo da nas podrže sve institucije, pojedince i udruženja građana koji na sličan način vide budućnost BiH i politički poziciju Hrvata u BiH", rekao je Čović. 

On je naveo da će narednih 15 dana zajednički biti sačinjene liste, te da će se o ostalim detaljima, poput mjesta na listama ili kandidata, biti dogovoreni u narednom periodu. 

"Nadam se da je ovo jedan veliki iskorak za stvaranje bolje pozicije hrvatskog naroda i eliminsanje mogućnosti da se u ime hrvatskog naroda biraju članovi Predsjedništva i predstavnici u izvršnoj vlasti mimo legitimne volje hrvatskih birača", rekao je Čović. 

On vjeruje da ova lista ima izuzetno izraženu podršku hrvatskog biračkog tijela. 

Čović je rekao da je u pisanoj formi obaviješten da je predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž bio spriječen da danas učestvuje na sjednici Predsjedništva HNS-a. 

"To samo govori o ozbiljnosti odnosa i time se šalje jasna poruka. Međutim, mi i dalje pozivamo da - ako žele - podrže ovu listu", rekao je Čović. 

On je naveo da će Hrvatska republikanska stranka, koja je nastala od ljudi koji su napustili HDZ-a 1990, podržati listu HNS-a iako će u nekoliko kantona imati svoje liste. 

Predsjednik HKDU-a Ivan Musa rekao je da su sve stranke prihvatile da kandidat za člana Predsjedništva bude iz HDZ-a BiH, a da ta stranka samostalno odluči o imenu. 

Predsjednik HSP-a Herceg-Bosne Vesna Pinjuh rekla je da je Herceg-Bosna zajednička poruka ove koalicije. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog