Vijesti

Stećci na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine?

U Sarajevu je danas održana sjednica Komisije BiH za UNESKO na kojoj je usvojen Nominacioni fajl i Plan upravljanja za nominaciju stećaka za upis na Uneskovu listu svjetskog kulturnog nasljeđa.

Time su se stekli uslovi da se nastave aktivnosti s ciljem da u ovoj godini stećci budu uvršteni na popis svjetskog kulturnog nasljeđa koliko Unesko da pozitvno mišljenje, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, na sastanku Savjeta ministara kulture jugoistočnu Evrope 28. juna u Ohridu, predstaviće danas usvojene dokumente, te će Nominacioni fajl i Plan upravljanja za nominaciju stećaka za upis na Uneskovu listu zvanično biti uručeni generalnom direktoru Uneska Irini Bokovoj. 

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. 

U regionu je ukupno nominovano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske. 

Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi čak 60.000.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog