Vijesti

U Donjecku dogovoren prekid vatre do 27. juna

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) obavezala se da prekine borbena dejstva kao odgovor na prekid vatre ukrajinske strane, izjavio je danas premijer DNR Aleksandar Borodaj poslije pregovora u Donjecku na kojima su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS-a i samoproklamovanih DNR i Luganske Narodne Republike (LNR), prenijele su ruske agencije.

"Obavezujemo se da kao odgovor na prekid vatre od strane Kijeva, prekinemo paljbu do 27. juna", rekao je Borodaj a prenijela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Prema njegovim riječima, u slučaju prekida vatre "možemo da se dogovorimo i pređemo na konsultacije o vođenju pregovora o mirnom rješavanju konflikta".

"Kretanje vojske na teritoriji republika takođe se obustavlja kao i upotreba oružja - režim tišine", rekao je Borodaj, izražavajući nadu da će poštovanje režima pratiti Rusija i OEBS.

Interfaks prenosi izjavu bivšeg predsjednika Ukrajine Leonida Kučme, kojeg je ukrajinski predsjednik ovlastio da učestvuje na pregovorima, da su se strane dogovorile o prekidu vatre do jutra 27. juna.

Ranije su ukrajinske i ruske agencije javile da se u oblasnoj administraciji Donjecka održavaju pregovori o realizaciji mirovnog plana za rješavanje konflikta na istoku Ukrajine.

Ukrinform je prenio da u pregovorima učestvuju ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov, predstavnica predsjedavajućeg OEBS-a Hajdi Taljavini, Kučma, predsjednik društvene organizacije Ukrajinski izbor Viktor Medvedčuk, Borodaj, lider pokreta Jugoistok Oleg Carev i predstavnici LNR.

Itar-Tas s je prenio saopštenje pres službe Ukrajinskog izbora da su u pregovaračkoj posredničkoj grupi Medvedčkuk i poslanik Vrhovne rade (ukrajinske skupštine) Nestor Šufric, uz predstavnika OEBS-a.

Navode se riječi Medvedčuka da je "cilj pregovora - realizovanje mirovnog plana o rješavanju situacije na istoku Ukrajine, prekid krvoprolića i sprječavanje pogibija ljudi, očuvanje jedinstva zemlje". RIA Novosti prenijela je izjavu pres sekretara ruskog predsjednika Dmitrija Peskova da je Vladimir Putin pozdravio vijest o početku preliminarnih kontakata u Donjecku i Lugansku.

S druge strane, ukrajinska agencija Ukrinform navodi da iz saopštenje Ukrajinskog izbora nije jasno ko je Medvedčuku i Šufriču dao mandat za učešće u pregovorima.

Carev je, kako prenosi Interfaks, rekao da će pregovori sa Kijevom biti nastavljeni a da je predloženo da sljedeća runda bude održana u Slavjansku.

Itar-Tas s je prenio izjavu predstavnika Savjeta za bezbjednost Ukrajine Vladimira Čepovog da tokom prijepodneva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nije bilo primjene oružja.

U petak je Porošenko naložio jednostrani prekid vatre na nedjelju dana svim jedinicama snaga bezbjednosti i predstavio njegov mirovni plan u 15. tačaka.

Porošenko informisao Merkelovu o poštovanju primirja

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko informisao je danas u telefonskom razgovoru njemačku kancelarku Angelu Merkel da, bez obzira što su ukrajinski vojnici obustavili paljbu prema njegovom mirovnom planu, proruske snage na istoku Ukrajine to nisu učinile i nastavljaju sa pucanjem po punktovima i pozicijama vojske.

"Tokom posljednja 24 sata teroristi su devet puta pucali na ukrajinske vojnike. Ukupno su ekstremisti prekršili režim prekida vatre 31 put", rekao je Porošenko, navodi se u saopštenju njegove pres službe koje prenosi Ukrinform.

Ukrajinski predsjednik rekao je Merkelovoj da tzv. lideri separatista ne priznaju uslove prekida vatre i za to snose potpunu odgovornost.

Istovremeno, Porošenko je saopštio da je zvanično predložio Rusiji da uputi inspektore u Posmatračku misiju OEBS-a, kako bi se uvjerila da "ukrajinska strana u potpunosti poštuje režim prekida vatre".

Sagovornici su razgovarali i o aktivnosti Trilateralne kontakt-grupe u Donjecku, u kojoj su opunomoćenik Porošenka i bivši predsjednik Leonid Kučma, specijalna predstavnica predsjedavajućeg OEBS-a Hajdi Taljavini i ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov.

Ranije danas poslije susreta u Donjecku premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj izjavio je da su se ustanici obavezali da će poštovati prekid vatre do 27. juna.

Merkel je pozitivno ocijenila rad te grupe i izrazila nadu da će "ne samo zvanični Kijev, nego i sve strane ulagati maksimum napora radi dostizanja mira".

Njemačka kancelarka je izrazila podršku Porošenkovom mirovnom planu u 15 tačaka, uoči sutrašnjih razgovora ukrajinskog predsjednika sa šefom njemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom u Kijevu, navodi ukrajinska državna agencija.

Putin i Obama telefonom o krizi u Ukrajini

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, detaljno su danas u telefonskom razgovoru razmotrili različite aspekte krize u Ukrajini i perspektive njenog rješavanja, saopšteno je u Moskvi i Vašingtonu.

Obama je, kako prenosi Rojters, pozvao Putina da podrži mir u Ukrajini, naglašavajući da će se Rusija suočiti sa novom "cijenom" ukoliko ne preduzme korake za snižavanje napetosti u Ukrajini.

"Još jednom je (Obama) pozvao Putina da podrži mir umjesto da se dopušta snabdijevanje oružja i opreme preko granice i nastavlja sa podrškom ekstremista i separatista koji i dalje destabilizuju stanje u Ukrajini", rekao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Predstavnik administracije predsjednika SAD je rekao da će se Rusija "suočiti sa novom cijenom" ukoliko Vašington "ne vidi konkretne akcije radi deeskalacije situacije".

Pres služba Kremlja saopštila je da je Putin Obami rekao da radi normalizacije stanja u jugoistočnim regionima Ukrajine prvenstveni značaj bi imao stvaran prekid borbenih dejstava i početak direktnih pregovora sukobljenih strana.

"Ukazano je, takođe, na značaj neodložnog rješavanja humanitarnih pitanja, uključujući hitnu pomoć stradalom stanovništvu", navodi se u saopštenju koje prenosi Itar-Tass.

Predsednici dvije zemlje su, takođe, izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog aktivnosti ekstremista iz grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku.

"Ruski lider izrazio je podršku naporima Bagdada u borbi protiv islamista i za uspostavljanje mira i bezbjednosti u zemlji", naveo je Kremlj.

Obama i Putin razgovarali su i o Siriji, budući da je dovršen proces odvoženja hemijskog arsenala iz te zemlje, kao i o iranskom nuklearnim programu.

Izvor: Tanjug
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog