Vijesti

Uručen Nominacioni dosije za listu svjetske baštine

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović uručio je generalnom direktoru Uneska Irini Bokovoj Nominacioni dosije kojim se srednjovjekovni nadgrobni spomenici stećci nominuju na Listu svjetske baštine Uneska.

Na konferenciji ministara kulture zemalja jugoistočne Evrope, koja se održava u Ohridu, Nović je danas uručio Nominacioni dosije u ime četiri zemlje - BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. 

"Nominacioni dosije koji sam uručio rezultat je samoprijegornog, timskog, gotovo pet godina dugog rada brojnih eksperata različitih profila. Riječ je o zajedničkom projektu iz oblasti kulture, odnosno prekogranične saradnje zemalja bivše Jugoslavije. Stećci se nominuju na Listu svjetske baštine Uneska gdje im, po našem dubokom uvjerenju i osjećaju za univerzalne kulturne vrijednosti, i jeste mjesto", izjavio je Nović Srni. 

On je istakao da je sve brižljivo "izvagano", svaka naučna tvrdnja višestruko provjerena i potkrijepljena, da je sve prema kriterijumima Uneska opisano i dokumentovano, te usklađeno i dovedeno do koherentne cjeline. 

Nović je dodao da će ostatak materijala, koji uključuje Menadžment plan za 30 nominovanih nekropola i razne anekse, biti predat u rokovima koje je odredio Unesko. 

On je naglasio da države nastaju i nestaju, ali da kultura trajno ostaje. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog