Vijesti

CIK: Prijavljeno 9.567 bh. građana iz inostranstva

Centralnoj izbornoj komisiji BiH do sada je pristiglo 9.567 prijava obrazaca (PRP 1) bh. građana iz inostranstva za glasanje na oktobarskim opštim izborima.

Kao neisporučeno vratilo se 1.266 koverata sa prijavama obrazaca (PRP 2) upućenim na adrese bh. građana koji su glasali na prošlim izborima, rekla je Maksida Pirić, portparolka CIK BiH. 

Prema njenim riječima, bh. građani iz inostranstva su zainteresovani za informacije u vezi s prijavom promjene adrese prebivališta u inostranstvu u odnosu na posljednje izbore. Pirićeva je navela da svi oni koji promijenili adresu, to treba da prijave na obrascima PRP 1 za evidentiranje na spisku za glasanje, a ako ne uspiju u međuvremenu će na njihove nove adrese, tamo gdje se to sazna biti upućen PRP 2 obrazac, kao ranijim biračima. 

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, do 29. jula u ponoć traje dostavljanje podataka o promjenama u evidenciji raseljenih lica i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH. Isto važi i za određivanje biračke opcije, po entitetima, za birače iz Brčko distrikta BiH.

CIK BiH će zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska obaviti 28. augusta u ponoć, a 4. septembra će biti objavljen broj birača za svaku izbornu jedinicu.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog