Vijesti

Dokumente traže u zadnji čas

BANJALUKA, PRIJEDOR - Tradicionalno, sa dolaskom sezone godišnjih odmora, prisutne su i gužve na šalterima za izdavanje ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša, koje građani i dalje traže u zadnji čas, pred sam istek ili pred odlazak na put.

Na sajtu MUP-a RS juče smo pratili stanje na lokaciji za izdavanje dokumenata u Banjaluci i situacija se mijenjala iz časa u čas, a na momente je prostorija bila gotovo krcata.

Grad na Vrbasu nije izuzetak, jer u većini opština scene su gotovo identične već danima.

Iz policijskih agencija tvrde da su preduzeli sve mjere kako bi zadržavanje sveli na minimum, ali i priznaju da gužve, u pravom smislu te riječi, tek dolaze u sedmicama ispred nas.

"Kod nas je već primjetan povećan broj građana koji predaju zahtjeve za dokumente, a dodatno povećanje očekujemo kada nastupi jul, kao i u avgustu. Mi smo još od juna povećali broj službenika na šalterima", uvjerava Marija Matić, portparol CJB Prijedor.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, ispričala nam je da gužvi ima i kod njih, koje su, kako je dodala, uobičajene za ovo doba godine budući da je početak sezone ljetnih godišnjih odmora.

I iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona kazali su nam da je primijetan povećan priliv građana, ali ekstremnih gužvi, kako tvrde, zasad nema.

"Ipak, može se očekivati dodatno povećanje broja zahtjeva u narednom periodu, a problem je u tome što se građani nerijetko dan prije odmora sjete da im ističe pasoš. Apelujemo na građane da ne čekaju zadnji momenat kada im treba neki dokument", kazali su nam iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

 Gužve na području CJB Bijeljina uobičajene za ovo doba godine

Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije MUP-a USK, takođe svjedoči da imaju povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, a kako dodaje, razloga je više.

"Osim što je počela sezona godišnjih odmora, u ovoj godini ističe veliki broj ličnih karata, pa ih građani mijenjaju novim. U narednom periodu očekujemo dodatno povećanje broja građana sa zahtjevima za izdavanje ličnih dokumenata", naveo je Šiljdedić.

Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA, potvrdila je da, uprkos povećanom broju zahtjeva za pasoše, lične karte i ostale dokumente, problema na sistemu nema.

"Kada je riječ o sistemu, sve funkcioniše kako treba", naglasila je ona.

Opardija je, govoreći o najavljenim novim pasoškim knjižicama, čije će izdavanje početi za nekoliko mjeseci, naglasila da neće biti "zamjene pasoša" jer neće biti obaveze da se sadašnji zamijene prije roka na koji su izdati.

"Svi pasoši, uostalom kao i lične karte i vozačke dozvole, važe do datuma do kojeg su izdati bez obzira na uvođenje novih obrazaca", pojasnila je Opardija.

Ona je još dodala da je u toku postupak utvrđivanja cijene novih pasoša, ali je, kako je naglasila, sigurno da neće biti velikih razlika u odnosu na cijene postojećih obrazaca.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog