Vijesti

Milanović: Stanje u BiH teško održivo

ZAGREB - Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je stanje u BiH nesređeno i teško održivo na duži rok, a da je položaj tamošnjih Hrvata nezadovoljavajući.

Milanović je naglasio da će se Hrvatska, kao najmlađa članica EU, zalagati za poseban pristup Unije BiH. 

"Ne možemo dozvoliti da evropski napredak BiH mjere briselske birokrate. Hrvatska se zalaže i zalagaće se da tu državu stavimo u fokus čelnika EU koji donose ključne odluke", rekao je Milanović za hrvatske medije. 

On je istakao da je Vladi Hrvatske važna evropska perspektiva cijelog regiona, ali da će joj favorit za ulazak u EU biti BiH. 

Kada je riječ o unutrašnjem uređenju BiH, Milanović je rekao da se zalaže da se BiH razvija kao potpuno funkcionalna država tri ravnopravna konstitutivna naroda i svih njenih građana. 

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Milanović je rekao da Hrvatska neće biti smetnja Srbiji na njenom putu ka EU, ali da će tražiti da Beograd ispuni iste uslove za članstvo, kao i Zagreb. 

On je istakao da napredak Srbije prema EU zavisi od njene vlasti i građana, a da će Hrvatska insistirati da sva otvorena pitanja sa Beogradom proizišla iz ratne prošlosti budu riješena. 

"Hrvatska kontinuirano radi na rješavanju tih preostalih otvorenih pitanja iz prošlosti i istovremeno je okrenuta razvoju i jačanju svih oblika saradnje", rekao je Milanović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog