Vijesti

Počinje izgradnja državnog zatvora

Izgradnja državnog zatvora u Istočnoj Ilidži, čija je ukupna vrijednost 39,6 miliona evra, trebalo bi da počne za nekoliko dana.

Zoran Bašić, direktor Јedinice za implementaciju projekta, rekao je "Nezavisnim" da se čeka samo prva uplata Razvojne banke Savjeta Evrope te da je sve ostalo spremno.

Ugovor o izgradnji državnog zatvora u Istočnoj Ilidži, vrijedan 26,5 miliona evra, potpisan je početkom juna u Sarajevu kada je najavljeno da bi radovi trebalo da počnu najkasnije u julu.

Kamen temeljac za zatvor u kojem će biti osuđenici i pritvorenici Suda BiH položen je 2006. godine, a dosad su određena i probijena dva roka za završetak izgradnje. Posao izgradnje zatvora na ponovljenom međunarodnom tenderu dobio je češko-španski konzorcij OHL, koji, prema u junu potpisanom ugovoru, ima rok od dvije godine da završi posao. Prvobitna vrijednost cijelog projekta izgradnje državnog zatvora bila je oko 30 miliona KM, ali je projekat promijenjen zato što nije zadovoljavao evropske standarde smještaja zatvorenika i pritvorenika pa je vrijednost više nego udvostručena.

Ukupna vrijednost projekta je 39,6 miliona evra, od čega je iz budžeta institucija BiH izdvojeno 6,45 miliona evra. Ostalo su donacije Kraljevine Švedske, SAD, tehnička podrška EU i 19,3 miliona evra kredita Razvojne banke Savjeta Evrope.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog