Mundijal 2014

"Blitzkrieg" u Belo Horizonteu!!!

Panceri ostvarili najveću pobjedu u istoriju polufinala Svjetskih prvenstava - 7:1 !!! Samo što je počelo, a već je bilo gotovo! U furioznoj partiji, kakvu novija istorija fudbala ne pamti, Njemačka je pregazila domaćina Mundijala Brazil i plasirala se u veliko finale Svjetskog prvenstva - 1:7 (0:5). Panceri ne samo da su u Belo Horizonteu samljeli selekciju Luiza Felipea Skolarija već su došli do brojke od 223 gola na Svjetskim prvenstvima, po čemu su najuspješnji tim u istoriji Mundijala, prestigavši upravo večerašnjeg rivala.

Ono što su izabranici Joakima Leva napravili domaćoj selekciji na ovom meču, Brazilcima se nikada u istoriji nije dogodilo. Zapravo, samo su 1938. godine primili pet golova protiv Poljske i tada poslije prodžetaka izborili plasman u četvrtfinale (6:5), ali više od toga, do sada, nikada nisu.

Bez problema možemo reći da je Joakim Lev na ovom meču poslao Skolarija u zasluženu penziju, iako će iskusni lisac imati priliku u utakmici za treće mjesto da donekle zaliječi rane od ovog poraza. 

Način na koji su Nijemci napali obezglavljenog rivala zaista će se dugo pamtiti. Brazilci ne samo da ni jednog trenutka nisu uspjeli da pariraju moćnom rivalu, već su od 23. do 29. minuta doživljaveli potpunu blamažu, primili četiri gola iz gotovo četiri akcije i potpisali potpunu kapitulaciju, pred moćnim rivalom.

Potpunu rapsodiju Pancera u prvih 45 minuta upotpunio je 16. pogodak Miroslava Klosea na Svjetskim prvenstvima, kojim je i zvanično postao najbolji strijelac u istoriji Mundijala.

Nijemci nisu posustali ni u nastavku meča, već su dodatno dodali gas i golovima Širlea došli do najubjedljiviheg trijumfa u istoriji polufinala na Svjetskim prvenstvima.

Skolari prosto nije znao šta ga je snašlo. Umjesto kažnjenog Tijaga Silve na terenu se našao Dante, dok je umjesto povrijeđenog Nejmara zaigrao Bernard, ali to nije bilo dovoljno.

Ipak, izostanak dva velika asa u mnogome je uticao na poraz domaćina, ali je za potpuni potop prije svega bio odgovoran način na koji se Brazil suprostavio motivisanom i organizovanom rivalu.

Pobjeda nad Kolumbijom, kao da je prviše osokolila Davida Luiza i ekipu, koja je riješila od starta meča nametne svoj ritam, napadne superiornijeg rivala, ali joj se to žestoko obilo o glavu.

Nijemcima, koji su postali prva selekcija koja se osam puta plasirala u finale Svjetskog prvenstva, preostaje da sutra sa uživanjem isprate drugi polufinalni meč između Holandije i Argentine, a domaćinima da pokušaju da suzbiju redove i pokušaju da se domognu trećeg mjesta, koje bi takođe predstvljalo ogroman uspjeh za ovu selekciju Brazila.

BRAZIL - NEMAČKA 1:7 (0:5)

/Oskar 90 - Miler 11, Klose 25, Kros 25, 26, Kedira 29, Širle 69, 79/ 

Stadion: Mineirao u Belo Horizonteu (kapacitet 62.547 mesta).

Sudija: Marko Rodrigez (Meksiko).

Brazil (4-2-3-1): Žulio Cezar - Maikon, David Luiz, Dante, Marselo - Luis Gustavo,

Fernandinjo (Paulinjjo) - Bernard, Oskar, Hulk (Ramires) - Fred (Vilijan).

Nemačka (4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Humels (Mertezaker),

Hevedes - Švajnštajger, Kedira (Draksler) - Miler, Kros, Ozil - Klose (Šurle).

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog