Vijesti

Razovor Tučića i Knoc o balkanskoj konferenciju u Berlinu

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ambasador Njemačke u BiH Ulrike Marija Knoc razgovarali su danas u Sarajevu o pripremnim aktivnostima za konferenciju posvećenu zapadnom Balkanu, čiji će domaćin krajem avgusta u Berlinu biti njemački kancelar Angela Merkel.

Tučić je upoznao Knocovu o potrebi preduzeća iz BiH, pogotovo u građevinskoj industriji, za povećanje kontingenta detašmana za rad u Njemačkoj, te uputio apel da nadležne njemačke institucije razmotre ovu molbu prije početka nove detašmanske godine. 

On je izrazio uvjerenje da bi povećanje kontingenta detašmana BiH za rad u Njemačkoj predstavljalo najdirektniji oblik pomoći koji se može pružiti privrednim subjektima u BiH, uzimajući u obzir globalna ekonomska kretanja i implikacije katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile u maju. 

U tom smislu Tučić je uputio inicijativu nadležnim njemačkim institucijama za održavanje sastanka na ministarskom nivou na kojem bi ovo, ali i druga relevantna pitanja, bila detaljno analizirana. 

Knocova se saglasila da katastrofalne poplave koje su zadesile BiH sredinom maja predstavljaju razlog koji zahtjeve za povećanje detašmana čine osnovanim, te istakla da će o ovom pitanju informisati nadležne institucije u Njemačkoj. 

Na sastanku je bilo riječi i o procesu evropskih integracija BiH, a posebno o pitanju tehničke adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kontekstu ulaska Hrvatske u EU 1. jula prošle godine. 

Tučić je upoznao Knocovu o pravnoj i ekonomskoj argumentaciji BiH o ovom pitanju, te posebno izrazio nezadovoljstvo zbog inicijative Evropske komisije da BiH od 1. januara 2016. godine ne budu automatski produžene preferencijalne trgovinske mjere, ukoliko ne prihvati zahtjeve koji u kontekstu tehničke adaptacije Sporazuma stižu iz Brisela. 

Prema njegovoj ocjeni, riječ je o dodatnom pritisku na BiH koji svakako neće doprinijeti prevazilaženju postojeće situacije. 

On je izrazio nadu da će se u narednom periodu stvoriti okolnosti za rješavanje ovog pitanja u skladu sa interesima i potrebama obje strane. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog