Vijesti

U Srpskoj počinje reforma civilne zaštite

U Šamcu održana posebna sjednica Vlade povodom obnove područja koja su pretrpjela najveću štetu. Vlada Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici koja je održana u Šamcu formirala radnu grupu koja će imati zadatak da napravi sveobuhvatnu reformu sistema Civilne zaštite u Srpskoj.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ovaj potez uslijedio nakon što su majske poplave ukazale na slabosti u funkcionisanju dosadašnjeg sistema civilne zaštite u RS.

Osim toga postoji svijest da se Civilna zaštita mora reformisati, ona će u perspektivi izgledati sasvim drugačije. Sam sistem se mora ojačati i drugačije urediti statusno, organizaciono, materijalno - istakla je Cvijanović i dodala:

Jačanje Civilne zaštite Srpske je proces u koji je neophodno krenuti što prije, a koji će se segmenti mijenjati i kako, utvrdiće radna grupa Vlade koju će, između ostalih, činiti i ministri unutrašnjih poslova, zdravlja i lokalne uprave i samouprave.

Premijerka je podvukla da proces obnove poslije poplava mora biti kombinovan sa procesom razvoja:

Lokalne i republičke vlasti su snažno opredeljene za obnovu, ali to ne znači da sve ono što je započeto ranije u razvojnom smislu treba da stane.

Premijerka je najavila da će se za kuće koje zbog klizišta ili iz drugih razloga ne budu mogle biti ponovo izgrađene na istom mjestu obezbijediti izgradnja objekta na drugoj lokaciji, zbog čega je neophodna dobra saradnja republičke i lokalne vlasti.

Ona je istakla da je zasedanje u Šamcu način da se građanima pokaže opredjeljenost Vlade da se pomogne ovoj i svim drugim sredinama u Srpskoj koje su ugrožene u majskim poplavama. Prema njenim riječima, na zasjedanju u Šamcu razmatran je i nadzor nad radom lokalnih uprava, a u funkciji unaprijeđenja sistema uprave na lokalnom i republičkom nivou. Cvijanovićeva je pohvalila opštinu Šamac za reagovanje u toku poplave i njenu spremnost da u vrijeme obnove brzo i efikasno priprema neophodne projekte.

U izvještaju koji je izneo članovima Vlade, a potom i u izjavi za novinare, načelnik Šamca Savo Minić je rekao da su procjenjene štete od poplava u ovoj opštini oko 120 miliona maraka.

U gradu i mjesnim zajednicama potopljeno je oko 4.000 kuća, od kojih oko 2.900 domaćinstava ima preduslove za dobijanje vaučera za obnovu, dok je štete pretrpjelo 230 privrednih subjekata.

Usaglašeno je sa ministrima da su naša zajednička briga porodice koje su najviše stradale u poplavama.

Obezbijedićemo krov nad glavom za 190 porodica čije se kuće ne mogu popraviti, ali i onima koji vaučerima ne mogu obezbijediti sebi povrtak u svoj dom. Ove projekte radimo sa UNDP-i i očekujemo u toku ove nedjelje raspisivanje javnih nabavki za 40 montažnih kuća - rekao je Savo Minić.

Pomoć porodicama Boraca

Neposredno pred početak sjednice Vlade RS, Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić uručili su rješenja o bespovratnoj pomoći za stambeno zbrinjavanje 36 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su se nalazili na rang-listi iz 2008. godine.

Vrijednost sredstava koja je sada dodjeljena je 270.000 maraka za 36 korisnika. To je uglavnom po 8.000 maraka, samo dva slučaja su dobila po 5.000 maraka, to su manje procjene građevinskih radova koji će se na njihovim stambenim objektima izvesti - rekao je Petar Đokić.

Izvor: Večernje novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog