Svijet

Hrvatska, katastrofalna ljetnja sezona

Loše vrijeme i promašena turistička strategija – tako vlasti u Hrvatskoj opisuju ovogodišnju turističku sezonu. Zbog katastrofalne turističke sezone, kako je tamošnji mediji vide, Hrvate očekuje vruća jesen: najavljen je rebalans budžeta, ali i smanjenje plata u javnom sektoru.

Ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac izjavio je da će na jesen morati da se napravi rebalans budžeta, o čemu će ove sedmice početi da razgovara sa ostalim ministrima, od kojih očekuje veliki otpor rezovima u resorima koje vode, prenosi Indeks.

Očekujem otpor svih ministara, ali je jasno da Hrvatska mora da prestane da se zadužuje i da rashode prilagodi prihodima, a ne obrnuto, rekao je Lalovac.

Jedan od razloga zbog kojih je rebalans potreban je i loša turistička sezona, rekao je Lalovac, prvi ministar koji je priznao da je sezona podbacila i to, kako kaže, zbog lošeg vremena, ali i slabo vođene turističke politike. 

Lalovac je istakao da se ne razmišlja o linearnom smanjenju plata javnih službenika, ali je moguće da će oni koji zarađuju dvostruko više od prosjeka u Hrvatskoj ubuduće imati manja primanja.

Od 250.000 ljudi koji rade u javnom sektoru, njih 20.000 ima plate veće od 10.000 kuna (1.300 evra), rekao je Lalovac i dodao da oni pored toga imaju i druga primanja.

Za plate 250.000 zaposlenih u javnom sektoru trošimo 31 milijardu kuna, a za 1,2 miliona penzionera 36 milijardi, pa ćemo videti može li nešto da se uradi sa najvišim primanjima, rekao je Lalovac.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog