Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica: Čamci i kiša... drugi dio

Ni previsok vodostaj Vrbasa, pa ni kiša koja je u jednom momentu na kratko prekinula takmičenje nije spriječila 32 učesnika da pokažu umijeće i vještinu u trci „Red Bull Dajak“.

 Piše/foto: Mišo Vidović

Za  razliku od   tradicionalne trke vrbaskih dajak čamaca, gdje se vozi „ duža“ trka, ovaj put na „dnevnom redu „ bila  je sprinterska trka. 

Takmičari su  bili podijeljeni u nekoliko grupa, startovala su po četvorica u jednoj trci, da bi se nakon kvalifikacionih trka „ušlo“ u finalnu, uz nastup četvorice najboljih. 

Razlika  u odnosu na tradicionalnu trku vrbaskih dajak čamaca jeste u tome što su takmičari startovali iz vode! Dok se na startu  tradicionalne trke  takmičari već nalaze u čamcu, sada su učesnici iz vode uskakali u čamac, uzimali dajak i kretali.

Na stazi od stotinjak metara trebalo je obići bove, a od takmičara  ovakva vrsta trke  zahtijevala je  veliku spretnost i tehničku vještinu, stoga je na startu bilo i pomalo „tijesno“, dolazilo je do sudara, ispadanja takmičara iz čamaca, a tokom trke i prevrtanja čamaca, pa su pojedini  „završavali“ u vodi.

I pored ovakvih problema, poštovala se  pravila korektnog sportskog nadmetanja i fer-pleja, čak su i takmičari  pomagali jedni drugima, a sudije nisu imale puno posla.

Činjenica da je za takmičenje bilo prijavljeno više od trideset učesnika svjedoči kolika je bila zainteresovanost poklonika i ljubitelja vrbaskog dajak čamca.

Čini se da je „presudilo“ geslo –važno je učestovati, a nije važno pobjediti, pa je među učesnicima bila različita starosna stuktura: Od momaka koji su tek naučili prve „šupove“ iz čamca, do onih koji se nalaze u punom „tamičarskom pogonu“, pa do, neće se ljutiti ako kažemo, veterana koji se više od trideset godina druže sa čamcima i Vrbasom i koji su nekada postizali zapažene rezultate na tradicionalnim trkama. Za sve njih ovo je bilo, kazali su,  zanimljivo iskustvo koje bi voljeli i iduće godine ponoviti. 

Red je da se pomenu i najbolji. 

Prvo mjesto osvojio je Andrej Zamolo, drugo mjesto pripalo je Draganu Babiću, dok je treće mjesto osvojio Igor Kuzmanović.

Inače, vremenske (ne)prilike ni ovaj put nisu išle na ruku učesnicima, ali ni publici koja je došla dati podršku takmičarima. Pljusak, ali i kiša koja je povremeno padala, zaprijetili su da pokvare ovo druženje na Vrbasu, ali uporni su bili takmičari, ali i okupljeni Banjalučani. Učesnici su imali za cilj da još jednom pokažu vještinu vožnje vrbaskog dajak čamca, iako mi vodostaj Vrbasa nije odgovarao, i Banjalučani da još jednom pokažu kako nisu zaboravili  Vrbas, najljepšu mušku rijeku na svijetu, kako je to primijetio jedan od prisutnih Banjalučana.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog