Vijesti

"Plamen mira" prošao kroz Doboj

Grad Doboj je juče bio na mapi puta maratonske trke "Plamen mira", ukupne dužine od oko 3.000 kilometara, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta s ciljem obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Inicijator projekta je njemačka nevladina organizacija Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni red.

Predstavnik nevladine organizacije Hajnc Jusen /Heinz Jussen/ rekao je Srni da "Plamen mira" stoji na principu solidarnosti da spoji mlade sa područja istočne i zapadne Evrope, koji trebaju da "stvore jednu novu, miroljubivu Evropu".

Načelnik opštinskog Odjeljenja za evropske integracije i energetsko-ekološku efikasnost Marina Turkić simbolično je preuzela baklju "Plamen mira" od Jusena ispred zgrade dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Baklja "Plamen mira" prolazi kroz 12 zemalja Evrope, u okviru kojih će se obići mnoga stratišta evropske istorije.

Baklja je zapaljena na stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, 28. jula u Sarajevu. Predviđeno je da na Svjetski dan mira, koji se obilježava 21. septembra, baklja stigne na krajnje odredište u njemački grad Ahen.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog