Vijesti

Tužilaštvo BiH onemogućava inspekcijski nadzor

Tužilaštvo BiH u dva navrata onemogućilo je ovlaštenom licu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da izvrši inspekcijski nadzor u vezi sa ispunjavanjem obaveza propisanih Zakonom o zaštiti ličnih podataka, saopšteno je iz ove agencije.

Iz Agencije upozoravaju da će ovaj protivzakonit čin Tužilaštva prouzrokovati štetne posljedice BiH na putu evropskih integracija. 

U saopštenju se ističe da je nadzor do sada izvršen u 15 tužilaštava u BiH i da nijedno, osim Tužilaštva BiH, nije osporilo pravo i ovlaštenje u vršenju nadzora pozivajući se na nezavisnost. 

Naprotiv, iskazali su visok stepen kooperativnosti i interesa za ovo važno pitanje, ističu u Agenciji. 

u saopštenju se navodi da su kontrolama u tužilaštvima prethodile posjete predstavnika Agencije EU za policijsku i pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima /Evrodžast/ u maju kada je istaknuto da je zaštita ličnih podataka jedno od važnih uslova koje BiH mora da ispuni prije potpisivanja Operativnog sporazuma sa Evrodžastom. 

Iz Agencije naglašavaju da je taj sporazum ključan za istrage međunarodnog karaktera u kojim Evrodžast ima ulogu koordinatora. 

"Da stvar bude još gora Tužilaštvo BiH je protiv direktora Agencije /Petra Kovačevića/ pokrenulo istražni postupak zbog izvršenih inspekcijskih nadzora, jer ga sumnjiči za krivično djelo zloupotreba službenog položaja", navodi se u saopštenju. 

Iz Agencije poručuju da će o svim daljim aktivnostima u vezi sa ovim problemom javnost biti blagovremeno obaviještena. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog